Tuzlanski kanton

Obilježen jubilej, 30. godišnjica formiranja 212/222. bosanske oslobodilačke brigade

Polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju u Lukavcu i svečanom akademijom danas obilježen jubilej, 30 godina od osnivanja 212/222. bosanske oslobodilačke brigade. To je brigada kojoj, uz 117/223. brdsku brigadu, pripadaju najveće zasluge za oslobađenje cjelokupne teritorije Lukavca. Današnjem obilježavanju prisustvovao je i prisutnima se obratio i premijer Kantona Irfan Halilagić. U svom obraćanju premijer je, uz sjećanje na 87 poginulih heroja ove brigade istaknuo i neophodnost brige za više od 500 ranjenih i te više od 2.000 demobilisanih branitelja pripadnika ove brigade.

Premijer je također akcentirao da je ova oslobodilačka brigada djelovala u više zona odgovornosti, a najznačajnije rezultate postigla je na ozrensko-trebavskom i sarajevskom ratištu.

„Prema svjedočenjima pripadnika, bila je ovo brigada za koju se može reći da nije imala svoje položaje, koja nije držala linije, nego je bila tamo gdje je bilo najpotrebnije. To pokazuje i činjenica da je 13 njenih pripadnika odlikovano Zlatnim ljiljanom i to pokazuje njen značaj i herojstvo. Brigadu su pretežno činili borci sa područja Lukavca, Gračanice, Doboj Istoka i Banovića,a  činjenica da je svoja značajna djelovanja imala na sarajevskom ratištu pokazuje njen oslobodilački karakter. I danas se sa ponosom sjećamo viteških uspjeha na Visu, Trepali, Skrescu, Vijencu, Stambenim“ kazao je premijer Halilagić i svim borcima zaželio da se svi i  za slijedeće godišnjice u zdravlju okupe i sjete svojih suboraca.

 

Na vrh