Tuzlanski kanton

Obilježen Dan MZ Vukovije Donje

Otkrivanjem ploče na kojoj su imena šehida i poginulih boraca sa područja MZ Vukovije Donje, danas je počelo obilježavanje 7.aprila Dana ove MZ.

Ploču su otkrili općinski načelnik Sead Džafić, predsjednik Vijeća MZ Vukovije Donje Himzo Dukić i Muharem Imamović predstavnik porodica šehida i poginulih boraca ovog naselja.

Naše šehide i poginule borce nikada nećemo zaboraviti. Mi znamo da su oni svoje živote položili u odbranu domovine te kako bi mi uživali i imali slobodu, kazao je mjesni imam Enes ef. Habibović.

 

Na današnji dan 7.aprila 1992.godine mještani Vukovija su zaustavili kolonu vozila koja se kretala od Aerodroma prema Kalesiji i na taj način su zaplijenili određenu količinu naoružanja koje je kasnije korišteno u odbrani ne samo Vukovija nego i Kalesije.

Ovo je događaj koji zaslužuje mnogo više pažnje.  Oni koji su bili ovdje znaju koliko je srbo-četnička vojska koristila ovaj put prije početka agresije na našu domovinu. Mi koji smo bili uključeni u pripremu za odbranu Bosne i Hercegovine od naših ljudi dobili smo informacije da u krug kasarne Aerodroma bez ikakve kontrole ulaze kamioni „Gumiprotekta” Petra Jankovića iz Dubnice za kojeg smo znali da izvlači oružje koje se distribuira Srbima u kalesijskim naseljima. Pokušali smo da s tim upoznamo i stariješine na Aerodromu koje smo upozorili na to sve i onda smo se organizovali da izvršimo blokadu u Vukovijama Donjim gdje uzimamo veću količinu municije i oružja, kazao je Enver Jukanović jedan od učesnika cijele aktivnosti organizovanja zaustavljanja kolone JNA.

Jukanović je kazao da su Vukovije Donje imale i najbolju vojnu jedinicu „Crne vukove” i kojoj se mnogo pisalo kao i „Zenge” koji su direktni učesnici bili mnogih akcija na teritoriji Kalesije.

On je također istakao da su Vukovije Donje bile domaćin postrojavanja policije koja je učestvovala u odbrani Zvornika i Kula Grada.
Općinski načelnik Sead Džafić je mještanima čestitao Dan MZ rekavši da su oni 1992.godine pokazali jedinstvo i slogu te kao takvi su uspjeli da zaustave četvrtu vojnu silu.

Vi ste ponos naše Kalesije. Mi koji smo tu bili znamo šta je oružje koje je uzeto tog 7.aprila značilo u našoj odbrani. Slažem se da Vukovije zaslužuju još mnogo stvari da se uradi, ali sve što je od mene traženo za ovu MZ urađeno je, od ambulante, prostorija MZ, džamije, parkinga, kanala, vode i drugih aktivnosti koje smo provodili u proteklom periodu, kazao je Džafić.

Predsjednik Vijeća MZ Vukovije Donje Himzo Dukić na Svečanoj sjednici upriličenoj u povodu Dana MZ pohvalio je dosadašnju saradnju sa Općinom Kalesija, ali je isto tako prisutnim mještanima predstavio plan rada za naredni period, osvrnuvši se i na period iza nas.

Nakon otkrivanja spomen ploče šehidima i poginulim borcima kao i Svečane sjednice nastavljeno je nizom aktivnosti obilježavanje 7.aprila Dana MZ Vukovije Donje.

Na vrh