Tuzla

Obilježen Dan mjesne zajednice Kreka

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje stradalih boraca NOR-a 1941.-1945. i spomenika šehidima i poginulim borcima u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godine danas je obilježen Dan mjesne zajednice Kreka.

“Veoma je važno obilježavati značajne datume u historiji, kako bi se njegovala tradicija i sačuvalo sjećanje na sve one događaje koji su važni kako za naš grad, tako i za Bosnu i Hercegovinu i čitavu Europu. Ovom prilikom čestitam svim sugrađankama i sugrađanima Dan mjesne zajednice Kreka, a posebno želim istaći historijski značaj ove mjesne zajednice. U objektu DTV Partizan 1920. godine, donesena je odluka o stupanju u generalni štrajk rudara, nakon čega je uslijedila i Husinska Buna, koja je od velikog značaja za cijelu Europu.

Naši građani u to vrijeme su pokazali snagu i želju da istraju na putu pravednosti, istine, borbe za radnička prava i osnovna ljudska prava. U to ime čestitam Dan mjesne zajednice Kreka svim njenim stanovnicima. U budućnosti moramo nastaviti obilježavati ovakve datume. Drago mi je da smo položili cvijeće, poklonili se i odali poštovanje onima koji su nas branili i dali svoje živote za našu slobodu. Važno je da na ovakav način njegujemo historiju i tradiciju Tuzle i Bosne i Hercegovine”, – naveo je vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić.

Upriličena je i svečana sjednica Savjeta ove tuzlanske mjesne zajednice, zatim podnošenje izvještaja o radu i dodjela novčanih nagrada za najbolje očenike i učenice JU OŠ ”Miladije”. Dodijeljene su i zahvalnice istaknutim pojedincima, pravnim licima i udruženjima koji podržavaju rad Savjeta MZ Kreka. Prisutni su mogli pogledati i stalnu postavku Muzeja Istočne Bosne “Razvoj Kreke kroz historiju”.

“Građani Kreke i cijele Tuzle pokazali su već 1920. godine, da u svom biću imaju otpor prema svima koji ne iskazuju empatiju prema radničkim pravima. Od tada pa sve do danas građani Tuzle na svaki mogući način bore se za radnička prava i njihove slobode. Posebno mi je drago što su stanovnici mjesne zajednice Kreka, koji obilježavaju svoj dan, kao i ranijih godina obilježili ovaj značajan datum i s ponosom mogu reći da Tuzla u svojoj dugogdišnjoj historiji baštini antifašističku tradiciju”, – izjavila je predsjedavajuća Gradskog vijeća Grada Tuzle, Nataša Perić.

Na vrh