Aktuelno

Obilježen dan kada je prije 27 godina odbranjena Tuzla (VIDEO)

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježja i odavanjem počasti poginulim braniteljima, danas je u Tuzli obilježen 15. maj, Dan odbrane Tuzle, jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji tog grada, kada su svi Tuzlaci stali u odbranu grada i suprotstavili se ratu.

Bivši načelnik Tuzle Selim Bešlagić poručio je da je ponosan na sve ljude koji su pokazali tog 15. maja kako se brani dostojanstvo čovjeka i svih ljudi.

-Ja sam zahvalan svim građanima Tuzle i svim odbrambenim snagama jer su dokazali da je BiH upravo zbog tuzlanskog modela odbrane dobila podršku međunarodne zajednice – kazao je Bešlagić.

Učiteljica Osnovne škole Brčanska Malta Sabira Mićanović taj dan je svu djecu iz svog prvog razreda, a bilo ih je 45, lično odvela kući jer se bojala da im se nešto loše ne dogodi.

– Od toga dana ja sam samo djeci govorila o važnosti mira. Iako smo radili u jako teškim uslovima, u podrumu i iako smo doživjeli i da nam granata padne gdje na tom mjestu, svaki dan smo dolazili u školu pod kišom metaka. Ja sam samo djecu učila da shvate da svi živimo jedni s drugima, a ne jedni pored drugih – kaže učiteljica Mićanović.

Niko Jurić tog 15. maja 1992.godine bio je zapovjednik Druge Manevarske jedinice koja je stajala na Brčanskoj malti u trenutku kada je vojska JNA napuštala Tuzlu. On kaže da su tog dana svi željeli samo odbraniti Tuzlu i njene građane.

– Ja sam bio ovdje direktno na Brčanskoj Malti. Policajci su bili raspoređeni uzduž. Naša osnovna zadaća je bila osigurati izlazak kolone JNA iz grada. Negdje oko 19 sati čuli su se pucnji i ja sam tada upozorio policijske službenike da niko ne smije pucati i da kolona mora mirno izaći iz Tuzle. Policajci su normalno izvršavali moju zapovjed. Iako su se pucnji stalno čuli, zapovjed da se na vatru odgovori vatrom, nije više imalo smisla. Kaos je već bio nastao – kaže Jurić koji živi u Poreču i često dolazi u Tuzlu.

Nakon 27 godina Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je da se na Brčanskoj Malti nije dogodio zločin. S druge strane, pred pravosudnim insitucijama Srbije i dalje je aktealan predmet Brčanske Malte u kojem se vodi postupak samo protiv Selima Bešlagića, a za kojim još uvijek traje potjernica.

– U BiH postupak je završen što se tiče nas iz Tuzle. Ali postoji jedan drugi proces u Tužilaštvu BiH koji je pokrenut protiv Mileta Dubajića kao jednog od glavnih ljudi koji je izveo kolonu JNA 15. maja iz Tuzle. Taj postupak je pokrenut još 2007. godine, ali još uvijek se ništa ne događa. Ipak, ja sam danas jako zadovoljan jer je i Tužilaštvo BiH potvrdilo da je predmet ‘Brčanske Malta’, što se tiče naše strane, čist kao suza – istakao je Bešlagić.

 

 

Na vrh