Aktuelno

Obilježavanje Sedmice mozga “Tuzla Brain Week – TBW”

Kao dio globalne kampanje Brain Awareness Week, petu godinu zaredom, u ponedjeljak, 12. marta, počelo je obilježavanje Sedmice mozga u Tuzli, pod nazivom Tuzla Brain Week – TBW. Ovogodišnji TBW traje do 18. marta sa generalnom temom: Mozak budućnosti. Pored dobnih radionica, ove godine pripremljene su i stručne radionice, na kojima će učesnici imati priliku praktično izučavati oblasti poput neuroradiologije, neurohirurgije, neurologije i brojnih drugi oblasti koje su u skladu sa generalnom temom projekta. Svečanoj ceremoniji otvorenja, na poziv organizatora, prisustvovao je i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

“Jako je važno da ste vi društveno angažirani, da pravite regionalnu mrežu uzajamnih odnosa, koja postaje zakon jači od svih zakona. Važno je da tu mrežu, saradnju među univerzitetima i tu vašu kolegijalnu saradnju, njegujete dobrim vibracijama. Ljudi pletu mrežu međusobnih odnosa, kada se druže, kada zajedno rade, kada se vole i poštuju, i ta mreža postaje zakon jači od svih drugih zakona. Biti ćete bogatiji što vaša mreža bude šira, biti ćete pametniji, bolje ćete pomoći pacijentima, prijateljima i svojoj društvenoj zajednici što vaša mreža prijatelja bude veća. Zahvaljujem se na vašem društvenom angažmanu. Vi ste generacija koja nama daje nadu da možete ovaj Balkan, sa vašom mrežom, izvući iz krize. Važno je da potencirate ono što vas veže, u ovom slučaju medicina, znanje i prijateljstvo, a ne ono što vas razdvaja, jer je daleko više onoga što nas međusobno veže. Svim gostima želim ugodan boravak u Tuzli, a domaćinima preporučujem da posjetiocima pokažu zašto mi ovoliko volimo svoj grad”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović u svom obraćanju prisutnima.

Tuzla Brain Week (TBW) je dugogodišnji projekat Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli “MEDICUS”, koji se implementira u saradnji sa Medicinskim fakultetom Tuzla, Univerzitetom u Tuzli i Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla. Glavni ciljevi projekta su edukacija i promocija neuroznanosti, na posebno koncipiran način koji je prilagođen i razumljiv za sve njegove učesnike, te povezivanje studenata i profesionalaca s ciljem unapređenja zajednice kroz nauku.

Na vrh