Tuzla

Obilježavanje Međunarodnog dana djevojaka i žena u IKT-u

Udruženje mladih žena “GirlTHing” unazad već 4 godine obilježava Međunarodni dan djevojaka i žena u IKT-u koji se u čitavom svijetu obilježava na četvrti četvrtak u mjesecu aprilu.

 

Prethodnih godina smo organizirali panele sa uspješnim ženama, radionice sa robotima za djevojčice i online webinare na temu kako da motivišemo djevojke da se uključe u svijet IKT-a.

 

Ove godine Udruženje mladih žena “GirlTHing” zajedno sa šest uspješnih IT kompanija iz Tuzle organizuje obilježavanje ovog važnog dana. Glavni cilj nam je da omogućimo učenicama završnih razreda srednjih škola i studenticama tehničkih fakulteta sa područja našeg grada, da posjete jednu od IT kompanija, da se upoznaju sa radom kompanije te uspješnim ženama u IKT-u i njihovim karijernim putevima.

 

U četvrtak 27.04. svoja vrata će nam otvoriti sljedeće kompanije: HTEC Group, DCCS Tuzla, Virgin Pulse Tuzla, Marvelsoft, Serapion i Cape Ann Enterprises.

 

Projektom je planirano obuhvatiti učešće 150 učenica i studentica dok ispred Udruženja GirlTHing 21 djevojka volonterski učestvuje u planiranju i realizaciji svih projektnih aktivnosti.

 

Prijave su otvorene do srijede (11:00h) ili do popune mjesta. Zainteresovane studentice se mogu prijaviti preko prijavnog linka na zvaničnoj web stranici Udruženja, gdje ujedno mogu pronaći više informacija o samim frmama kao i planiranom rasporedu posjete, dok prijave za srednjoškolke idu preko uprave škola.

 

Za realizaciju ovih aktivnosti Udruženje mladih žena “GirlTHing” je dobilo saglasnost Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, a fnansijsku podršku dao je i grad Tuzla.

Na vrh