Aktuelno

Obilježavanje godišnjice osnivanja II korpusa Armije RBiH

U okviru programa obilježavanja godišnjice osnivanja 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović i ministar za boračka pitanja Amir Kulaglić primili su danas u posjetu aktere organizovanog otpora na području Tuzlanskog kantona u ratu 1992-‘95.godine. Radi se o generalu Hazimu Šadiću, nekadašnjem komandantu Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i predstavnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i boračkih saveza i udruženja.

Kao predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice premijer Tulumović je uputio čestitke i izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da Tuzlanski kanton na dostojanstven način obilježava ovaj izuzetno značajn datum iz naše novije historije.

„Obilježavanje ovog datuma nije važno zbog nas koliko je važno zbog mlađih generacija koje tek dolaze. Te mlade generacije zbog svoje budućnosti trebaju poznavati svoju historiju, tako da obilježavanje ovako značajnih datuma ima svoju posebnu težinu“ istakao je Tulumović.

 

Izlozba 06 23 09 2019

Ovom prilikom istaknuto je zadovoljstvo što su se na jednom mejstu okupili pojedinci koji su direktno učestvovali u organizaciji odbrane Bosne i Hercegovine na području našeg kantona, ali i istaknut žal što ovom prijemu nisu pristutvovale i druge, za odbranu veoma bitne osobe.

Nakon prijema u prostorijama Vlade Tuzlanskog kantona, u Muzeju Istočne Bosne  premijer Tulumović je otvorio izložbu „Drugi korpus 1992-1995.“

„Vlada Tuzlanskog kantona je u saradnji sa Oružanim snagama BiH, boračkim savezima i udruženjima, Muzejom Istočne Bosne i drugim institucijama i pojedincima radila na prikupljanju, obradi, čuvanju, ali i prezentaciji historijske građe kako bi se mladi naraštaji slikovito kroz faktografsku građu mogli upoznati sa svojom historijom“, rekao je premijer Tulumović te istaknuo da će 2. korpus Armije RBiH ostat u historiji upamćen kao jedna od rijetkih oružanih snaga koja je stasavala u najtežem trenutku povijesti svoje zemlje boreći se za očuvanje njene cjelovitosti, demokratičnosti i nezavisnosti.

U narednim danima delegacije predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona i boračkih saveza i udruženja posjetit će svih 13 općina TK i položiti cvijeće na centralnim spomen obilježjima. Cvijeće će biti položeno i počast odata i na spomen obilježjima u 5 općina na području entiteta Republika Srpska, bistama narodnih heroja s područja Tuzlanskog kantona, memorijalnim centrima u Potočarima i Kalesiji i na mezaru prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića na Kovačima u Sarajevu. Kruna ovogodišnjeg obilježavanja bit će polaganje cvijeća na spomen obilježjima u Tuzli i svečana akademija koja će biti upriličena u petak (27.9.2019. godine) u SKPC Mejdan u Tuzli sa početkom u 16:00 sati.

Na vrh