Aktuelno

Obilježavanje godišnjice formiranja 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine

U okviru obilježavanja godišnjice od formiranja 2. korpusa Armije RBiH, premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović organizovao je danas prijem za predstavnike kantonalnih boračkih saveza.

Premijer Suljkanović je uputio čestitke svim pripadnicima 2. korpusa ARBiH u povodu godišnjice Korpusa te izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da Tuzlanski kanton na dostojanstven način obilježava ovaj izuzetno značajan datum iz naše novije historije. „Do kraja 1992. godine, u najžešćim borbenim djestvima, uspostavljena je čvrsta odbrana slobodne teritorije i stvoreni su uvjeti za značajniji manevar jedinica, posebno na područjima Posavine i Majevice. Bila je to snaga u koju smo s povjerenjem gledali“ riječi su premijera Suljkanovića.

Današnji susret je iskorišten kako bi se i naglasila potreba stalne brige za boračku populaciju, rješavanje prioritetnih problema za porodice šehida i poginulih boraca i ratne vojne invalide, a to su stambeno zbrinjavanje, školovanje djece i liječenje, te zapošljavanje. „Tuzlanski kanton je u proteklim godinama pokazao poseban senzibilitet prema ovoj populaciji. U ovom Kantonu se dosljedno poštuju dopunska prava boračke populacije koja su definisana i Zakonom i očekujemo da će tako biti i u narednom periodu. Niti jednog momenta ne smijemo zaboraviti da smo danas u prilici graditi ovu državu zahvaljujući pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine. U prilogu tom sjećanju, utvrdili smo Zakon o značajnim datumima, uradili Monografiju II koprusa, instalirali biste našim narodnim herojima, a od ove godine i u nastavne planove i programe naših škola uvrstili činjenice iz rata 1992-1995.“ istakli su premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, ministar za boračka pitanja Enes Gegić i ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović.

Inače, centralni dio obilježavanja godišnjice 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine bit će upriličen u subotu 29. septembra , na Dan formiranja Korpusa, kada će biti položeno cvijeće na spomen obilježjima i održana svečana akademija u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.

 

 

Na vrh