Aktuelno

Obilježavanje Evropskog dana samostalnog života

Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“ Tuzla vas poziva na obilježavanje Evropskog dana samostalnog života koje će se održati na platou ispred kina „Centar“ (kod kipova Meše Selimovića i Ismeta Mujezinovića) na dan 06.05.2019. godine sa početkom u 11:00, a u trajanju do 14:00 sati.

 

Cilj organizacije ovog događaja je simbolično obilježavanje i promovisanje ideje samostalnog života, kako bi što više građana bilo upoznato sa ideologijom i pojmom samostalnog života kao spone između sistema: arhitektonske nepristupačnosti, nedovoljne obrazovanosti osoba sa invaliditetom, nemogućnosti zapošljavanja i ostvarivanja radnog odnosa, koji direktno utiču na kršenje ljudskih prava i dostojanstva čovjeka u ostvarivanju samostalnosti, kao i života izvan porodičnog okruženja.

 

Evropski dan samostalnog života obilježava se 5. maja i predstavlja godišnji događaj koji služi podizanju svijesti o pravu na samostalan život i značaju samostalnog života za osobe sa invaliditetom. Samostalni život je moguć kroz kombinaciju različitih faktora okruženja i individualnih faktora koji omogućuju osobama sa invaliditetom da imaju kontrolu nad svojim životima. To uključuje mogućnost da prave sopstvene izbore i odlučuju o tome gdje, s kim i kako će da žive. Usluge za osobe sa invaliditetom moraju da budu na raspolaganju, pristupačne svima i pružane na temelju jednakih mogućnosti, uz njihov slobodan i informisani pristanak i da omogućuju osobama sa invaliditetom fleksibilnost i samostalnost u svakodnevnom životu.

 

Na vrh