Sport

Obilježavanje Evropske grassroots sedmice u Bosni i Hercegovini

Specijalna Olimpijada Bosne i Hercegovine (SOBiH) i Fudbalski Savez Bosne i Hercegovine (FSBiH) sa velikim entuzijazmom  su obilježili  Evropsku Grassroots Sedmicu, manifestaciju koja je promovisala inkluziju kroz sport i širila sportske vrijednosti među djecom predškolskih i osnovnoškolskih ustanova, fudbalskim klubovima i različitim udruženjima širom zemlje.

Uključivanje djevojčica u sport ima izuzetno veliki značaj i za Specijalnu Olimpijadu Bosne i Hercegovine (SOBiH) i za Fudbalski Savez Bosne i Hercegovine (FSBiH) iz više razloga:

  1. Razvoj fizičkih i emocionalnih vještina: Sport pruža djevojčicama priliku da razvijaju svoje fizičke sposobnosti, poput snage, izdržljivosti, koordinacije i agilnosti. Takođe, bavljenje sportom pomaže u razvoju emocionalnih vještina, uključujući samopouzdanje, upornost, timski duh i sposobnost upravljanja stresom.
  2. Zdravlje: Aktivno učešće u sportu doprinosi boljem fizičkom zdravlju djevojčica, smanjujući rizik od različitih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes i gojaznost. Takođe, sport pomaže u održavanju zdrave tjelesne mase.
  3. Socijalna inkluzija: Sport omogućava djevojčicama da se integrišu u društvo i stvaraju nova prijateljstva. Kroz sportske timove i aktivnosti, djevojčice mogu naučiti važne socijalne vještine, kao što su saradnja, poštovanje različitosti i rješavanje konflikata.
  4. Inkluzija i jednakost: SOBiH i FSBiH se zalažu za inkluziju i jednakost u sportu za sve, bez obzira na pol, sposobnosti ili druge razlike. Uključivanje djevojčica u sport podstiče ovu vrijednost i promoviše ideju da svi imaju pravo na pristup sportskim aktivnostima.
  5. Inspiracija i uzor: Kada djevojčice vide druge žene i djevojke uspejšne u sportu, to ih može inspirisati da i same postignu svoje sportske ciljeve. Pomaže im da se identifikuju sa sportskim uzorima i razvijaju ambiciju da ostvare svoj puni sportski potencijal.
  6. Društvena promocija zdravih vrijednosti: Sport promoviše zdrave stilove života, što uključuje pravilnu ishranu, fizičku aktivnost i odbijanje štetnih navika. Kroz uključivanje djevojčica u sport, SOBiH i FSBiH doprinose promociji ovih zdravih vrijednosti u društvu.
  7. Povećanje raznovrsnosti u sportu: Uključivanje djevojčica doprinosi raznolikosti u sportu i dopušta im da istraže različite sportske discipline i interese. To može dovesti do stvaranja bogatijeg i raznovrsnijeg sportskog okruženja.

U suštini, uključivanje djevojčica u sport nije samo važno zbog fizičkog zdravlja i sportskih postignuća, već i zbog promocije vijrednosti jednakosti, inkluzije i razvoja cjelokupne

 

ličnosti. SOBiH i FSBiH aktivno se zalažu za stvaranje inkluzivnog sportskog okruženja koje će svim djevojčicama omogućiti priliku da se razvijaju i uspješno učestvuju u sportu.

Ovogodišnja Grassroots Sedmica bila je posebno značajna za SOBiH, jer smo prvi put učestvovali na inkluzivnoj manifestaciji u Bijeljini u okviru projekta “Fiesta Fusion”. Ovaj projekat, koji je zajednički poduhvat UNFP-a i SOBiH, uključuje inkluzivne ekipe u košarci 3×3 i inkluzivne fudbalske treninge iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Brčkog, Banja Luke, Bosanskog Petrovca, Bijeljine i Tuzle.

Manifestacija “Sportske igre oaze”, održana 28. septembra, donijela je posebno uzbuđenje jer smo organizovali inkluzivni fudbalski turnir za osobe sa i bez invaliditeta.

Ponosni smo na inkluzivne fudbalske treninge koje smo sproveli u obdaništima “Lastavica”, “Colibri”, “Sunčica” i “Poletarac” u Tuzli, kao i u osnovnim školama “Pazar”, “Brčanska Malta”, “Sjenjak” i “Tojšići”. Najbrojnija školska manifestacija održana je na stadionu Tušanj, gdje je OŠ Tušanj organizovala sportski dan koji je okupio skoro 900 učenika i učenica.

Osim aktivnosti u obrazovnim ustanovama, SOBiH i FSBiH su svoju promociju Grassroots Sedmice proširili na fudbalske utakmice u Tuzli, uključujući susrete FK Sloboda – FK Stupčanica, članova Federalne lige, kao i Kup utakmicu između FK Sloboda i FK Željezničar.

Naša zajednička posvećenost inkluzivnom sportu i jednakim mogućnostima je ojačala tokom ove sedmice. Hvala svim partnerima, volonterima i učesnicima koji su podržali ovu inicijativu i pomogli nam da promovišemo inkluziju kroz sport u Bosni i Hercegovini.

 

Na vrh