Aktuelno

Obilježavanja Dana Republike Srpske: “Znali su šta rade”

Fondacija Istina Pravda Pomirenje je nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj stvaranje društvenih pretpostavki za puno razumijevanje proteklog rata u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-1995. kao temeljnog koraka za uspostavljanje povjerenja među narodima.

Povodom obilježavanja 9. januara, Dana Republike Srpske, odnosno datuma koji je neustavan, oglasili su se iz ove nevladine organizacije saopštenjem za javnost…

Prvo su upozorili da na autostradi stradanja i pakla može nestati muslimanski narod, onda su pakleni plan ozvaničili 9. januara 1992. Skupštinom srpskog naroda Bosne i Hercegovini. I odmah proglasili nevažećim odluke ZAVNOBiH-a. Mislili su da mogu raditi što god im je volja. I radili su: Prijedor, Omarska, Šest strateških ciljeva među kojima se posebno ističe brisanje granice na Drini, Koričanske stijene, Bijeljina, silovanja bošnjačkih i hrvatskih žena, Trnopolje, Sanski Most, Bratunac, protjerivanje nesrpskog stanovništva, Vlasenica, spaljivanje ljudi u Višegradu, temeljito rušenje muslimanskih bogomolja, Markale, Kapija i na kraju – Srebrenica. Sumanuto jureći nacionalističkom autostradom pakla stigli su na cilj. Dobili su i međunarodni pečat za ostvareno.

I sada svetkuju: u defileu do zuba naoružani u crnim uniformama ešalon spreman da brani tekovine 9. januara. Patrijarh Irinej jednom reče da je Republika Srpska božije djelo. Treba mu vjerovati, jer su božiji poslanici ogrnuti u crne mantije Srpske pravoslavne crkve blagosiljali koljače na njihovom “svetom putu” po Bosni. Danas patrijarh zbori kako su Republika Srpska i Republika Srbija jedno i da to treba braniti po svaku cijenu. Pogotovo ako tu cijenu plaća neko drugi. Danas se niko ne oglašava kada razularena rulja jedan tipično porodični hriščanski praznik obiljžava divljanjem po Srebrenici i Višegradu. Šute i oni koji su na svečanim božićnim liturgijama govorili o suživotu.

Čini se da je samo pitanje vremena kada će SPC za svece proglasiti Karadžića, Mladića, Bearu, Krstića i ine jer ono što se danas slavi njihovo je djelo. I ne pomaže tu ustavni sud niti bilo koja pravosudna institucija, jer se, osim “srpskih izroda” , u Republici Srpskoj tome ne suprotstavlja niko, ni pozicija ni opozicija.
Definitivno, o ovoj državu nema nikoga ko ih može zaustaviti. Neka paradiraju u crnom uniformama naoružani do zuba, ali ih treba stalno podsjećati da se u temeljima Republike Srpske nalaze kosti Glogove, Crnog vrha, Tomašice i inih stratiša.

Sve dok ne dočekamo generaciju pripadnika “nebeskog naroda” koja će shvatiti da za razumijevanje genocida ne treba putovati u daleki Izreal i obilazti Muzej Jad Vašem.

Za kolektivno triježnjenje dovojno je obići Srebrenicu i Potoačare“, stoji u saopštenju.

Na vrh