Zdravlje

Obilježavamo 28. juli Svjetski dan zaštite prirode – Nestlé pozitivnim primjerom poziva na harmoniju s prirodom

Svjetski dan zaštite prirode se obilježava 28. jula s ciljem širenja svijesti o prirodnim resursima. Rezultati mnogobrojnih studija prema pisanju Federalnog ministarstva okoliša i turizma BiH ukazuju na činjenicu da provođenje vremena u prirodi izuzetno utiče na poboljšanje kvaliteta života. Zato je zdrav i čist okoliš osnova za stabilno i produktivno društvo. Nažalost, očuvanje životne sredine najčešće postaje glavna tema tek onda kada nas priroda požarima, poplavama i potresima podsjeti na to.

Nezavisna globalna organizacija za zaštitu i očuvanje okoliša te promicanje mira, Greenpeace, smatra da jedna od najvidljivijih pošasti po okolinu predstavlja plastika čiji je vijek trajanja od 20 do 500 godina. Budući da plastika traje tako dugo, svaki njen komadić ikada napravljen i dalje postoji i nastavit će postojati najviše 500 godina. Slikovito rečeno, da je na primjer Leonardo da Vinci pio vodu iz plastične flaše dok je slikao Mona Lizu, ta boca se još do danas ne bi potpuno raspala. Zato je važno da budemo svjesni štetnosti plastike.

Kako plastika šteti okolišu? Plastika se godinama zadržava u okolišu, prijeteći divljim životinjama i šireći toksine. Ona također doprinosi globalnom zagrijavanju. Gotovo je sva plastika napravljena od hemikalija koje potiču iz proizvodnje goriva (plina, nafte, pa čak i uglja) koja zagrijavaju Planetu.

Od 2000. do 2010. količina plastičnog otpada koju smo proizveli porasla je više u jednoj deceniji nego u prethodnih 40 godina. Danas se proizvodi oko 400 miliona tona plastičnog otpada svake godine. Stopa proizvodnje plastike je rasla brže od bilo kojeg drugog materijala.

Jedno od rješenja je tretirati plastiku kao materijal za višekratnu upotrebu, a ne kao jednokratnu robu koja se brzo odbacuje. Svjesni svih navedenih činjenica, kompanija Nestlé se ponosi na svoju posvećenost očuvanju prirode i širom svijeta je prešla na reciklabilnu papirnu ambalažu za liniju Smarties proizvoda, što je bio prvi takav potez među globalnim proizvođačima slatkiša.

Tako je jedan od među djecom najpopularnijih proizvoda – Smarties bombone postao prvi brend za djecu koji mijenja ambalažu od plastike pakovanjem od reciklirajućeg papira. Važan dio djelovanja ove kompanije je evolucija pakiranja proizvoda, kroz investicije u inovacije ambalaže, kao i nove poslovne modele koji smanjuju otpad koji se stvara. Upravo zbog toga globalna misija Zero Net Roadmap predstavlja samu srž Nestlé poslovanja koja je potvrđena i od Science Based Targets initiative’s (SBTi).Ova promjena je pomogla u eliminaciji plastike za 250 miliona pakovanja koji se prodaju širom svijeta svake godine.

Osim toga, Nestlé posvećuje posebnu pažnju Bosni i Hercegovini gdje je prisutan već 17 godina. Kroz projekat „Čista umjetnost“ svake godine educira djecu i mlade o važnosti recikliranja i ponovnog korištenja ambalaže. Tako su prošle godine, djeca iz osnovnih škola u Bosni i Hercegovini od otpada pravili skulpture koje su se prodavale na aukciji, a prikupljeni novac je iskorišten za sađenje 3.000 sadnica širom naše zemlje. Osim toga, kroz projekat Zdravo! Akademija je prošlo 9.500 djece iz naše zemlje što čini čak petinu ukupnog broja otkako je akademija pokrenuta 2012. godine, podučavajući mlade, njihove roditelje i nastavnike o važnosti zdrave ishrane, kao i važnosti ispunjenja vizije „Zero waste to landfill“, odnosno svijet u kojem nijedno pakovanje Nestlé proizvoda ne završava na deponiji.

 

Na vrh