Eventi

Obavljena selekcija prijavljenih radova za 17. INTERBIFEP – Na ovogodišnjem Bienalu 163 autora iz 43 zemlje svijeta

Centar za kulturu Tuzla u sklopu kojeg se nalazi i Međunarodna galerija portreta Tuzla nastavlja sa tradicionalnim festivalom INTERBIFEP, te ove godine organizuje 17. po redu Inetrnacionalni bienalni festival portretnog stvaralaštva u oblasti crteža, grafike, fotografije i video art umjetnosti. Svakim novim izdanjem, INTERBIFEP dobija više važnosti i pažnje u svjetskim kulturnim krugovima. Festival će biti otvoren 17.septembra i trajat će do 2.novembra 2018.godine.

Ove godine, prijavljeno je preko 900 radova od 244 umjetnika iz 44 zemlje svijeta. Selekciju radova, koja je trajala u periodu od 16. do 21.maja 2018.godine, obavio je magistar umjetnosti i kustos Centra za kulturu Tuzla, Samir Sufi. U program 17. INTERBIFEP-a prošlo je 293 rada od 163 autora iz 43 zemlje svijeta. Učešće u ovogodišnjem INTERBIFEP-u uzele su sljedeće zemlje: Argentina, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Crna Gora, Češka Republika, Danska, Egipat, Finska, Francuska, Grčka, Holandija, Hrvatska, Indija, Iran, Island, Italija, Kanada, Kipar, Litvanija, Madagaskar, Makedonija, Mauricijus, Meksiko, Norveška, Njemačka, Peru, Poljska, Portugal, Rumunija, Rusija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Švicarska, Španija, Švedska, Tajland, Turska, USA i Velika Britanija.

Konkurs za prijavu na ovogodišnje Bienale otvoren je 9. marta i trajao je do 27. aprila ove godine, a pozivi za učešće su poslani na adrese preko 3.000 umjetnika i 450 kulturnih institucija iz cijelog svijeta. Na ovogodišnjem Bienalu publika će također imati priliku uživati u brojnim sadržajima koji su planirani tokom trajanja manifestacije.

Na prethodnom, veoma uspješno organiziranom INTERBIFEP-u održanom 2015. godine, prijave za učešće je poslalo oko 550 umjetnika iz 70 država svijeta, a nakon selekcije publika je imala priliku vidjeti radove 135 učesnika iz 44 zemalja svijeta, a koje je orgnanizirala Međunarodna galerija portreta Tuzla, koja je prošle godine sa JU „Dom mladih“ Tuzla spojena u JU „Centar za kulturu“ Tuzla.

Na vrh