Aktuelno

Obavještenje Grada Tuzle o obilježavanju 15. maja 1992. – Dana odbrane Tuzle

Prije 28 godina, 15. 5. 1992. godine paravojska tzv. Srpske Republike (osnovana u Banja Luci, 12. 5. 1992. godine i stavljena pod komandu ratnog zločinca Ratka Mladića), sa pripadnicima strane vojne sile – Vojske Jugoslavije (28.4.1992. godine, Ustavom Jugoslavije ukinuta JNA i osnovana Vojska Jugoslavije), napali su Tuzlu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine – Stanice javne bezbjednosti Tuzla su, vršeći svoju Ustavom SR BiH i Zakonom propisanu obavezu, postupajući u nužnoj odbrani, odbili napad na sebe, građane i Tuzlu i na taj način odbranili ovaj grad i time sudbonosno doprinijeli odbrani Bosne i Hercegovine.

Grad Tuzla svake godine 15.5., u znak sjećanja na odbranu Tuzle od napada agresora i u znak sjećanja na sve bosanskohercegovačke branioce i njihove žrtve, a posebno na one koji su braneći Bosnu i Hercegovinu i Tuzlu dali svoje živote, na primjeren način organizuje obilježavanje ovog značajnog datuma iz historije Tuzle.

Dosadašnji način obilježavanja 15. maja podrazumijevao je okupljanje velikog broja građana, članova boračkih udruženja, članova porodica poginulih branilaca, predstavnika vlasti i drugih organizacija. Nažalost, zbog zabrane okupljanja i drugih mjera koje su na snazi u cilju prevencije i zaštite od pandemije, ove godine nismo u mogućnosti 15. maj obilježiti na uobičajeni način, odnosno neće biti organizovanog obilježavanja i zvaničnog protokola

Delegacije Grada Tuzle i Koordinacija boračkih udruženja grada Tuzle će u petak, 15.5.2020. godine, u odvojenim terminima odati poštovanje i položiti cvijeće na spomenik poginulim braniocima na Brčanskoj malti (u ulici Armije Republike BiH), kao i na spomenik poginulim braniocima u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godine, na Slanoj banji.

Molimo građane i delegacije drugih organa vlasti, organizacija i udruženja, koji imaju namjeru obilježiti 15. maj odavanjem poštovanjana i polaganjem cvijeća na spomen obilježja, da to učine uz maksimalno poštivanje svih mjera štabova civilne zaštite i kriznih štabova koje su na snazi, da se ne okupljaju u broju većem od dozvoljenog, uz poštovanje fizičke distance i drugih mjera zaštite.

Danas, 28 godina poslije uspješnog odbijanja prvog napada na Tuzlu, gradimo budućnost na istini, časno i s poštovanjem se sjećajući branilaca koji su položili svoj život za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, uz obećanje da njihovu žrtvu nećemo nikada zaboraviti i da ćemo i dalje gajiti i njegovati tradiciju antifašizma, zajedničkog života i tolerancije.

Tuzla, 13.5.2020. GRAD TUZLA

Na vrh