Tuzla

O značaju obrazovanja Romkinja/Roma za zajednicu razgovarano na Okruglom stolu održanom u Tuzli

O značaju obrazovanja Romkinja/Roma za zajednicu, te zagovaranja  inkluzivnog društva bez predrasuda danas je razgovarano na Okruglom stolu pod nazivom „Jednake u znanju – jednake u društvu“ u Richmond Park International School. Okrugli sto je jedan u nizu projektnih aktivnosti kojeg realizira omladinsko udruženje Ekosol iz Tuzle, uz podršku UNICEF-a i uz partnerstvo sa Udruženjem Roma „Euro Rom“ iz Tuzle i Richmond Park International School.

„Cilj projekta je prvenstveno spojiti mlade djevojke-srednjoškolke iz romske kulture, ali i iz Richmond Park School. Djevojke su zajednički radile na radionicama CNC graviranje i 3D printanje, gdje su izrađivali suvenire od recikliranog materijala, drveta i plastike, te su te suvenire građanima Tuzle dijelili besplatno. Jedan od ciljeva je i razbijanje predrasuda da su neka zanimanja isključivo za dječake“ – kazao je Belmin Tukić, koordinator projekta.

Satovi, magnetići, kutije, privjesci i ogrlice su neki od predmeta koji su na radionicama modelirani, a zatim i izrađivani od recikliranih i biorazgradivih materijala. Predmeti su obavezno sadržavali motive iz romske kulture i motive tipične za Tuzlu.

„Radionice su bile jako kreativne i društvene, a radnici koji su nam pomagali na radionicama bilu su jako susretljivi. Sa ovakvim vidom radionica nisam se ranije upoznala“- rekla je Erna Smajila Ferhatović, učenica Mješovite srednje škole iz Tuzle.

Da su radionice kreativne i dobro osmišljene mišljenja su i učesnice iz Richmod Park  International School. „Radionice su bile veoma zanimljive i edukativne. Bilo nam je drago što smo se upoznale sa novim drugaricama. Družili smo se, ostali smo u kontaktu i nadamo se da će tako biti duže vrijeme“ – istakla je Fatima Gasal, učenica H3A odjeljenja.

Panelisti Okruglog stola su naglašavali važnost obrazovanja svakog pojedinca, pa tako i Romkinja, zagovarajući ideju da je isto tako važno poznavati kulturu i tradiciju drugoga i drugačijeg. Romski kulturni identitet jeste dio kulturnog identiteta grada i države.

Na Okruglom stolu su prezentirane i druge aktivnosti realizovane u okviru projekta, poput anketiranja građanki i građana Tuzle. Panelistima i partnerima projekta uručene su zahvalnice i pokloni izrađeni tokom radionica.

Na vrh