Kult(ura)

NP TUZLA: Najava premijere predstave „Bahanalije“

„Bahanalije“ je naziv najnovijeg pozorišnog ostvarenja Narodnog pozorišta Tuzla, a premijera ove predstave će se igrati 14. juna u 19,30 sati na sceni NP Tuzla. Riječ je o pozorišnom djelu nastalom po motivima istoimene drame Gorana Stefanovskog, koje režira glumac Armin Filipović.

 

Drama „Bahanalije“ je mitska priča o Dionisu, bogu vina i zanosa, koji okrutnom smrću kažnjava mladog tebanskog kralja Penteja, jer je Pentej odbio da poštuje njegov kult. Ovaj dramski tekst ujedno preispituje i balkansku istorijsku sudbinu, osuđenu na kolektivno satiranje. Odnos dva glavna lika u ovom djelu – Dionisa i Penteja, u drami Stefanovskog, pokazuje napor da se ta istorijska matrica kobne sudbine prekine, te da se dostigne društvena utopija. Opstrukciju na Pentejevom putu pravde čine i smrtnici – hor u drami, koji su oslikani kao tipični balkanski ogovarači i kukavice.

U predstavi još jednom možemo gledati stalne članove pozorišnog ansambla Tuzla, rame uz rame sa mladim tuzlanskim glumcima i studentima. U predstavi igraju Luka Spasojević, Armin Filipović, Milenko Iliktarević, Ivana Perkunić Mešalić, Midhat Kušljugić, Mirza Mujagić, Lorena Trogrlić, Irma Zukić, Jasmina Ibrahimović I Jasmina Dedić Ibrić.

Scenografiju i scenski pokret u ovoj predstavi potpisuje Armin Filipović. Kostimografiju za predstavu je radila mlada dizajnerica Irma Kohel, a muziku poznati bosanskohercegovački umjetnik Indigo.

 

Prva repriza predstave „Bahanalije“ najavljena je za srijedu 15. juni u 19,30 sati.

 

Informacije i rezervacije karata možete izvršiti na brojeve telefona 035 251 645 i 035 251 646 ili na mail adresu marketing@nptz.ba


Komentari
Na vrh