BiH

Novi protesti u Sarajevu zakazani za 9. maj: Ne želimo da zauvijek ostanemo država slučaj

U Sarajevu će, u organizaciji neformalne grupe građana Restart BiH, 9. maja – na Dan pobjede nad fašizmom, biti održano novo protestno okupljanje povodom odluka koje je u proteklom periodu nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Organizatori poručuju da su prvobitno bili planirali da taj događaj održe u Tuzli i tako nastave širiti ideju građanskog modela uređenja države.

 

– Tuzla se godinama predstavljala kao slobodarski, antifašistički i multietički grad, tako da smo turneju obilaska bh. gradova trebali nastaviti upravo tamo na taj datum.

Ipak, zbog aktuelne situacije smo prinuđeni ponovo ostati u Sarajevu na jednoj od tri lokacije (a vrlo moguće i sve tri) – Američka ambasada, Delegacija EU i naravno nezaobilazni OHR”, poručili su iz Restarta BiH.

Navode kako su njihovi protesti ranije bili reakcioni, ali su se ovaj put odlučili da ponude konkretno rješenje za odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Sada kada su raspakovali Dejton, oni koji odlučuju o našoj državi, bio bi red da prime građane i da nam ponude odgovore za ovo do sada što su poduzimali, a mi ćemo njima nekoliko rješenja kako bi država mogla normalno profunkcionisati.

Naša želja je da dođemo u situaciju da konačno krenemo ispunjavati 14 prioriteta za ulazak u EU, a ne da nas novim etničkim podjelama i komplikovanim sistemom sa stalnim blokadama koče u napretku.

Ne želimo da zauvijek ostanemo država slučaj. Slučaj koji je pod poluprotektoratom. Zašto naglašavamo to ‘polu’, a ne samo protektoratom? Pa zato što u protektoratu, protektor (u ovom slučaju Schmidt) je onaj koji ima odgovornost. A svjedoci smo da u našoj državi, ništa, apsolutno ništa ne funkcioniše i za to niko ne odgovara”, poručuju organizatori.

Prvo rješenje koje nude je vraćanje na izvorni Ustav RBiH, drugo rješenje je prijedlog Azre Zornić – municipalizacija – državno uređenje sa dva nivoa – država i općina. A treće rješenje koje spremaju će otkriti 9. maja.

“Unaprijed ćemo poslati pisma namjere na spomenute adrese, kako bi visoki zvaničnici planirali da nas prime devetog maja, a o odgovorima ćemo obavijestiti javnost”, zaključili su iz Restarta BiH.

Na vrh