Tuzla

Novi pogled na ekologiju: Učenici iz Tuzle koristeći multimediju prikazali probleme svoje okoline

Grupa od 30 učenika Srednje građevinsko-geodetske škole iz Tuzle bogatija je za nova znanja i vještine iz oblasti multimedije, a koja su stjecali tokom Škole filma i multimedije. Riječ je o inovativnom programu koji realizira Udruženje Front slobode.

Udruženje Front slobode već četiri godine realizira Školu filma i multimedije, a za razliku od ranijih izdanja, ovoga puta mentorice Sanja Horić i Azra Jašarević pristupile su drugačijem modelu rada.

U fokusu se našla Srednja građevinsko-geodetska škola u Tuzli, odnosno njenih 30 učenika iz trećeg i četvrtog razreda. U nešto više od osam mjeseci, grupa polaznika prvenstveno se susrela sa filmom, fotografijom i drugim multimedijalnim formama, a nakon toga su pristupili stjecanju osnovnih znanja i vještina za konkretnu izvedbu multimedijalnih djela.

“Ideja Škole filma i multimedije se primarno ogleda u tome da mladi dobiju priliku govoriti o svojim ličnim i društvenim problemima okruženja u kojem žive, ali kroz njima blizak ili zanimljiv medij, poput filma i drugih kratkih video i fotografskih formi te publikacije”, izjavila je voditeljica aktivnosti Škole filma i multimedije Sanja Horić.

Nakon obuke učesnici su prešli na realizaciju praktičnih zadataka te su u grupama stvarali svoje multimedijalne sadržaje.

Primarno su odgovarali na temu ekologije, odnosno problemima koje iz te oblasti svakodnevno uočavaju u svom okruženju, poput nelegalnog odlaganja otpada, nekulture ljudi u odnosu na okruženje u kojem žive i slično.

“Tokom rada smo se bavili i analizama urađenog video sadržaja, s razgovorom o tome kako je proces nastanka utjecao na njih. Zapravo, svrha svega ovoga je da se mladi osnaže, pronađu svoje mjesto u društvu i na kraju da nauče verbalizirati i predstaviti probleme koji ih muče”, dodaje Horić.

Učenica trećeg razreda Srednje građevinsko-geodetske škole iz Tuzle Alisa Karač našla se među polaznicima Škole filma i multimedije. Cjelokupan proces rada smatra iznimno značajnim, jer je prije svega imala mogućnost upoznavanja sa raznim aspektima multimedijalnog djelovanja i širine koje ono kao takvo nudi.

“Ova škola mi je pružila i mogućnost izraza lične kreativnosti te sam uz sve to imala priliku upoznati se sa svojim vršnjacima iz drugih smjerova. Nadasve, upoznala sam cjelokupan proces koji prati snimanje jednog filma, odnosno šta treba snimati, na koji način sagledavati stvari i slično”, kaže Karač.

Njeno mišljenje dijeli i učenik također trećeg razreda spomenute škole Benjamin Brkić. Kaže da mu je cjelokupan proces pomogao u pronalasku novih načina izražavanja misli, htijenja i vizija.

“Posebno značajan mi je bio proces montiranja i produciranja, odnosno sastavljanja filma ili spota. Ovaj projekat veoma korisnim može biti za osobe koje nisu sigurne čime se žele baviti u životu jer im otvara jedan sasvim novi put”, navodi Brkić.

Škola filma i multimedije Fronta slobode može biti kvalitetna polazna osnova za promjenu nastavnog plana i programa rada, odnosno njegovo unapređenje inovativnijim predmetima koji bi bili naslonjeni na savremene trendove.

“Veoma smo sretni jer je ovaj projekat realiziran u školskoj godini. Naime, prema našem nastavnom planu i programu rada imamo stručne predmete, ali nam je nedostajao segment multimedije. Iskreno se nadam da ćemo u narednim godinama napraviti novi plan i program rada, a ne da koristimo neke zastarjele metode, suprotne trendovima koje i učenici prate”, kaže profesorica stručnih predmeta likovne struke u Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi u Tuzli Senka Hukić-Glamočak.

Cjelokupna priča krunisana je nastankom kratkog igranog i dokumentarnog filma koji su prikazani u prostorijama Srednje građevinsko-geodetske škole te izložbom fotografija i dodatnim vizualima, a koji su ranije predstavljeni javnosti.

Na vrh