Sport

Novi početak ženskog rukometa: Tuzla će biti spremna za „IHF/EHF Women's Trophy 2018“

Pripreme za veliki i veoma značajni rukometni turnir za juniorke (igračice 2000. godište i mlađe), „IHF/EHF Women's Trophy 2018” koji će se u Tuzli održati od 29. maja do 3. juna tekuće godine, uveliko su u toku.

Turnir je danas predstavljen na konferenciji za medije, gdje je istaknuta važnost ovog međunarodnog sportskog događaja kojem su, EHF (Evropska rukometna federacija) i IHF (Internacionalna rukometna federacija) dale punu podršku.

„Nakon mnogo godina stagnacije, ovo je šansa da oživimo ženski reprezentativni rukomet. Veoma je značajno što smo dobili domaćinstvo ovog turnira, kojeg su EHF i IHF podržali“, riječi su Lejle Hairlahović, generalne sekretarke Rukometnog saveza naše zemlje.

Ukupno 20 utakmica na turniru biće odigrane u Velikoj dvorani SKPC Mejdan za koju su predstavnici EHF-a, prilikom posljednje posjete kazali kako su potrebne određene korekcije.

„EHF ima stroge propise. Mi uskoro krećemo u rekonstrukciju svlačionica po evropskim standardima. Ima tu još mnogo tehničkih detalja koje treba uraditi i dotjerati, ali siguran sam da ćemo uraditi sve na vrijeme“, istakao je direktor SKPC Mejdan, Jasenko Elezović.

Nermina Kušmić Jogunčić zadužena je za organizaciju volontera u toku turnira. Kako je istakla, volonteri će biti dostupni kako učesnicima i organizatorima, tako i građanima koji odluče doći na utakmice i podržati žensku rukometnu reprezentaciju BiH.

 

Podsjećamo, organizatori „IHF/EHF Women's Trophy 2018“ turnira su Rukometni savez BiH i Rukometni savez u TK, a pokrovitelji su Vlada TK i Grad Tuzla.

 

Turnir svakako ima takmičarski karakter. Estonija, Belgija, Moldavija, Kipar, Azerbejdžan, Velika Britanija, Luksemburg i BiH boriće se za prvo mjesto koje donosi plasman na Interkontinentalni kup 2019. godine sa kojeg pobjednik ide direktno na Svjetsko juniorsko prvenstvo.

 

 

Na vrh