BiH

Novalić: Nema razloga za strah od nestašica hrane, imamo zalihe i zaštit ćemo građane

Povodom velikih gužvi u tržnim centrima radi kupovine hrane premijer Federacije BiH Fadil Novalić poručio je da nema razloga za strah od nestašice hrane i da postoje zalihe.

 

– Vidim u tržnim centrima gužve. Potpuno razumijem brigu svih, posebno penzionera. Prošli smo ratne golgote i znamo šta je strah i od nestašica. Ali, želim poslati poruku građanima da sada nema potrebe za izlaganjem tako velikim i vanrednim trošenjima i kupovinama zaliha namirnica. Sjetimo se i kada nas je prije dvije godine zahvatila kriza izazvana pandemijom koronavirusa. I tada smo iz straha pohrlili u prodavnice i nakupovali enormne količine hrane. Ne treba ponavljati istu grešku – naveo je Novalić.

Vlada Federacije BiH će, kako je dodao, u ponedjeljak održati posebnu sjednicu i detaljno će sagledati mogućnosti i razvoj situacije izazvane dešavanjima u Ukrajini.

– U kontaktu sam sa snabdjevačima, imamo hrane. Također, naše robne rezerve su pune žitarica. Imamo ih dovoljno za višemjesečnu proizvodnju brašna i hijeba. Zato nema razloga za zabrinutost. Preventivno djelujemo u slučaju daljnjih poskupljenja i činimo sve da zaštitimo naše građane – izjavio je premijer Novalić, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Na vrh