Aktuelno

Novalić: Najoptimalnije je da put Sarajevo – Beograd prolazi sjeveroistokom BiH

Učesnici današnjeg sastanka održanog u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu smatraju da bi najoptimalnija trasa buduće brze ceste od Sarajeva do Beograda trebalo da vodi preko sjeveroistoka Bosne, uključujući, između ostalog, Tuzlu, Brčko Distrikt i Bijeljinu.

Odlučujući parametri za takav stav su naseljenost područja kojim bi prolazila zamišljena trasa (oko 1,5 miliona stanovnika), to što bi prolazila i preko Federacije, Republike Srpske i Brčko Distrikta, značajni privredni, ekonomski, demografski, pa i multikulturalni potencijali.

Na pres-konferenciji održanoj nakon sastanka, federalni premijer Fadil Novalić je prenio zajednički stav učesnika da je brza cesta od Sarajeva do Beograda potrebna, kao i da korist od nje treba da ima što veći broj ljudi. Projekat je potpuno izvjesna stvar, dodao je, bilo kao turska, kineska ili sopstvena investicija.

– Od Doboja do Bijeljine i sjeverno, do Orašja, živi veliki broj stanovnika, tamo je veliki ekonomski potrencijal, tamo imamo i jedinu iskoristivu luku (Brčko) te konekciju pruge koja vodi prema moru – rekao je između ostalog premijer Novalić.

Na sastanku je, po njegovim daljnjim navodima, spominjana i tzv. istočna varijanta, koja bi povezivala Sarajevo i Beograd preko Višegrada, međutim, parametri idu u korist sjeveroistočnog koridora, on treba da bude prioritet, ali i da ne isključuje istočni pravac.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ističe da je snaga prvog prijedloga, između ostalog, u demografskoj komponenti.

– Drugi prijedlog (istočni pravac preko Višegrada), za koji mi nismo, naseljen je s oko 300.000 ljudi; snaga prvog je i u ekonomskom potencijalu i naša potreba da se brže razvija područje sjeveroistočne Bosne – Imamovićeve su riječi.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, uz napomenu da put Sarajevo – Beograd treba svima, ističe da bi sjeveroistočna trasa prolazila područjem s pet velikih gradova, ne računajući i najveći među njima, Sarajevo.

– Bijeljina je poljoprivredni potencijal, Tuzla privredni gigant itd. – kaže Mićić.

Osim premijera Novalića, gradonačelnika Tuzle i Bijeljine, Imamovića i Mićića, učesnici sastanka bili su predstavnici Federalnog ministartstva prometa i komunikacija, direktor Javnog preduzeća Autosecte FBiH Adnan Terzić, načelnici općina Žepče i Orašje, Mato Zovko i Stanko Vincetić, kao i predstavnici Vlade Brčko Distrikta.

Na vrh