Sport

Novalić i Dujmović primili najbolju bh. plivačicu Lanu Pudar

Federalni premijer Fadil Novalić i ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, svjesni značaja vrhunskih rezultata koji najbolji bh. sportisti postižu u svijetu, ali i obaveze Vlade FBiH da ih na svaki mogući način podrže, danas je organizovali prijem za najbolju bh. plivačicu Lanu Pudar, njenu trenericu Alenu Ćemalović i predsjednika Plivačkog kluba Orka iz Mostara Damira Đedovića.

Za osvajačicu bronzane medalje u finalu Svjetskog prvenstva u malim bazenima (25 metara) u Abu Dabiju, iz federalnog budžeta će, na osnovu Uredbe o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportistima za ostvarene vrhunske rezultate, biti osigurana nagrada od 10.000 KM, a za njenog trenera 5.000.

Ministrica Dujmović kazala je da je činjenica da Vlada FBiH iz godine u godinu prati rezultate naših sportaša koji na najbolji način prezentiraju našu državu.

– Isto tako činjenica je da ovo što je Lana u ovoj godini uspjela reprezentativan je povod i prilika za čestitke od strane cijele Vlade FBiH i Ministarstva kulture i sporta FBiH. Sredstva kojim Federalno ministarstvo kulture i sporta raspolaže sigurno nisu dovoljna da na dobar način podupremo sve ono što naši sportaši postižu. Kada je u pitanju sport u narednoj godini, bar tako je plan u našem proračunu za 2022. godinu, sredstva će se udvostručiti. To će biti prilika za adekvatniju i bolju podršku od strane ovog ministarstva – kazala je Dujmović.

Lana Pudar je zahvalila na podršci Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

– Ovo je kontinuirana podrška. Mnogo mi znači kada vidim da oni prepoznaju moj trud, rad i rezultate. Nadam se da će se ova podrška i saradnja nastaviti i u budućnosti. Nastojat ću da sve ovo opravdam, da postižem još bolje rezultate i da napravim još povoda za ovakve prijeme – kazala je Pudar.

Ovo je samo nastavak podrške koju je Vlada FBiH ranije u ovoj godini dodijelila za njene uspjehe i pripreme od 23.500 KM. Naime, za ispunjenje A olimpijske norme iz federalnog budžeta Lani Pudar pripalo je 5.000 KM, za oboreni državni rekord 3.000, a 1.500 KM njenom treneru, dok je 14.000 KM izdvojeno iz interventnih sredstava za pripremu za Olimpijske igre.

Vlada Federacije BiH u ovoj godini je putem Uredbe o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportistima, sportskim radnicima i sportskim udruženjima iz FBiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate, osigurala iz budžeta FBiH ukupno 677. 000 KM.

U prvoj polovini ove godine odobreno je 268.500 KM, a u drugoj 408.500 KM, odobrenih na posljednoj sjednici Vlade FBiH iz tekuće rezerve budžeta. Riječ je o sredstvima koja se izdvajaju na osnovu zahtjeva za dodjelu nagrada u ime klubova i sportista koji su ostvarili vrhunske rezultate na međunarodnim takmičenjima u drugoj polovini 2021. godine.

Na vrh