BiH

“Nositelju europskih vrijednosti u BiH” Draganu Čoviću istekao rok za zakazivanje sjednice na kojoj se treba osuditi agresija na Ukrajinu

Istekao je rok Draganu Čoviću, predsjedavajućem Doma naroda da sazove hitnu sjednicu ovog doma na kojoj se treba razmatrati Deklaracija o osudi agresije na Ukrajinu.

Naime, delegat Denis Bećirović (SDP) još 2. marta uputio je zahtjev za održavanje ove sjednice i zatražio da Kolegij Doma naroda PSBiH u roku od tri dana zakaže sjednicu.

 

Međutim, Čović, koji za sebe voli reći da je nosilac EU vrijednosti ostao je nijem na zahtjev. Podsjećamo da je i Evropski parlament izglasao ovu deklaraciju, kao i Hrvatski sabor.

 

Inače u prijedlogu Deklaracije koju je Bećirović dostavio navodi se:

 

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine:

I.- osuđuje prijetnje oružanom silom ili njenom upotrebom protiv nezavisnih i suverenih država
– podržava evropski sigurnosni poredak čija su ključna načela sadržana u Povelji Ujedinjenih nacija i osnovnim dokumentima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, uključujući Helsinški završni dokument i Parisku povelju;
– insistira da se međunarodni sporovi rješavaju mirnim putem koji ne ugrožava međunarodni mir i sigurnost;
– podvlači važnost afirmiranja saradnje država u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija i poštivanja pravne jednakosti svih država,
– ističe važnost poštivanja slobode država da izaberu ili promijene svoje vlastite sigurnosne aranžmane i dosljednog ispunjavanja prihvaćenih međunarodnih obaveza u dobroj vjeri.

II.
Dom naroda najoštrije osuđuje agresiju na Ukrajinu i njen suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost, te poziva Rusku Federaciju da odmah zaustavi vojni napad i povuče svoje oružane snage s ukrajinske državne teritorije.

 

III.
Dom naroda osuđuje rusko priznavanje samoproglašenih regija Donjecka i Luganska kao čin flagrantnog kršenja suvereniteta Ukrajine i potkopavanja osnova međunarodnog poretka.

 

IV.
Dom naroda naglašava da su organi Bosne i Hercegovine definirali vanjskopolitičke ciljeve i da imaju obavezu da vanjsku politiku usklađuju sa vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije. Neprihvatljivo je oružanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu opravdavati na bilo koji način ili biti neutralan pred stradanjem ukrajinskog naroda i očiglednim napadom na međunarodni poredak i temeljna načela međunarodnog prava.

 

V.
Dom naroda iskazuje punu solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te poziva Vijeće ministara BiH, kao i druge organe vlasti na nižim nivoima, da pruže humanitarnu i drugu pomoć Ukrajini u ovom za njih i sav miroljubivi svijet prijelomnom i teškom trenutku.

 

VI.
Dom naroda nedvosmisleno izražava uvjerenje da je demokratska, slobodna, stabilna i sigurna Ukrajina u strateškom interesu svih građana Ukrajine, Evrope, svjetskog mira i međunarodnog poretka.

Na vrh