BiH

Njima po 1.260 a penzionerima 8,75 KM

Iživljavanje vladajuće većina po najranjivijoj kategoriji u Federaciji BiH, penzionerima se nastavlja.

Penzioneri u Federaciji su tražili aprilsko povećanje penzija za pet posto, a dobili su 1, 55% što je Vlada FbiH velikodušno zaokružila na 1,6% povećanja. Penzioneri su najavljivali masovne proteste u Federaciji Bosne i Hercegovine, ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi za povećanjem.

Brojčano ovo povećanje od 1,55% znači da najniža penzija koja je sada 565,18 KM bit će  u maju 573 KM. Ovako nisko povećanje penzije do sada nije zabilježeno u Federaciji BiH. Za utjehu je što će ovo povećanje biti retroaktivno pa će se računati od početka godine to znači da ako neko ima najnižu penziju, dobit će u maju razliku 8,75 KM za januar, februar i mart, te povećanje aprilske za 1,55 posto.

Početkom januara prošle godine Vlada FBiH na čijem čelu je bio premijer Fadil Novalić penzije je povećala za 11,1 posto, a 15. aprila za 5,15 posto.
U januaru ove godine penzije su akontativno povećane za mizernih pet posto, dok su u manjem bh. entitetu za 9,2 posto, a predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je da će u ovom mjesecu isplatiti dvije penzije penzionerima.
A da se zna sa usvajanjem Budžeta Federacije BiH premijeru FBiH povećana je plaća za blizu 400 KM, ministrima za po 360 KM, federalnim zastupnicima i delegatima za oko 300 KM. Administracija u federalnim institucijama je krajem prošle godine dobila pomoć zbog inflacije od po 1.260 KM.
BRAVO!!!
Na vrh