Aktuelno

Njemačka podržala stav Nizozemske da je koncept konstitutivnih naroda u BiH diskriminatoran

Specijalni izaslanik Vlade Njemačke za zemlje zapadnog Balkana Manuel Sarrazin na Twitteru je objavio kako je ova država službeno podržala stav Nizozemske u kojem se protivi uvrštavanju koncepta konstitutivnosti u BiH u okviru dokumenta Strateški kompas.

– Njemačka je službeno podržala izjavu Nizozemske o usvajanju Strateškog kompasa – napisao je Sarrazin podijelivši tweet Vlade Nizozemske kojim su pojasnili zašto su pozdravili odluku Evropske unije o usvajanju ovog dokumenta koji se odnosi na odbranu i sigurnost Evrope.

Vlada Nizozemske je na svom Twitter profilu naglasila da dokument istovremeno sadrži neprihvatljive formulacije koje se odnose na definiranje pojma “konstitutivni narodi” za Bosnu i Hercegovinu, što je naglasio i Sarrazin.

 

– Važno je da politički akteri u BiH krenu naprijed na eliminaciji diskriminacije (primjer slučaja Sejdić – Finci), očuvanju integriteta i održavanju poštenih izbora kao i reformskim prioritetima – poručio je specijalni izaslanik Njemačke.

Prethodno je vlada Nizozemske poručili da ova zemlja i dalje ostaje pri principima jednakosti i nediskriminacije svih građana u Bosni i Hercegovini.

 

– Nizozemska želi još jednom potvrditi da njen pristanak na Strateški kompas ni na koji način ne označava promjenu u općem stajalištu države na osnovu kojeg se nastoji osigurati jednakost i nediskriminacija svih građana u Bosni i Hercegovini, posebno u primjeni odluke iz slučaja Sejdić – Finci Evropskog suda za ljudska prava – navodi se u saopćenju.

Na kraju je vlada Nizozemske naglasila kako niti jedan politički ili zakonski korak ne bi smio biti poduzet koji bi još više otežao provedbu presude Sejdić – Finci ili koji bi dodatno produbio etničke podjele u državi,

Na vrh