Aktuelno

Nj. E. britanski ambasador u BiH Matthew Field u srijedu u posjeti STEM akademiji u Tuzli

Njegova Ekselencija, britanski ambasador u BiH, gosp. Matthew Field, posjetit će u srijedu STEM akademiju u Tuzli.

Tokom posjete gosp. Field će se upoznati sa metodologijom i ciljevima edukacije djece u STEM oblastima (Science, Technology, Engineering, Mathematics) na prvoj BiH STEM akademiji, te će imati priliku da razgovara sa djecom – STEM polaznicima, koji će prezentirati neke od svojih projekata iz robotike, programiranja, elektronike i dizajna.

Podsjećamo da je STEM akademija u Tuzli prva akademija ove vrste na našem području. Program STEM akademije za djecu i mlade (6-18 godina) usmjeren je na razvoj logičkog razmišljanja, kreativnosti, kolaboracijskih, komunikacijskih i prezentacijskih vještina a kroz edukaciju u područjima programiranja, robotike, inženjerstva, elektronike, logike i dizajna, tehnologija u oblaku.

Sam pojam STEM dolazi iz engleskog jezika, to je akronim satkan od početnih slova četiri područja – Science (nauka), Technology (tehnologija), Engineering (inženjerstvo) i Mathematics (matematika).

Naša STEM djeca i mladi u okviru akademije uče se logici, istraživanju i promišljanju, programiranju, robotici, korištenju alata za obradu teksta, slike, zvuka i videa, upotrebi tehnologija u oblaku, sigurnoj i odgovornoj digitalnoj komunikaciji i kolaboraciji, kroz samostalan i timski rad. Naš sveobuhvatni obrazovni program STEM akademije usmjeren je ka razvoju znanja i kompetencija neophodnih svakom pojedincu u digitalnom dobu, uvodeći polaznike u svijet njihove budućnosti – poručili su iz STEM akademije.

Na vrh