Kult(ura)

Nizozemska predstava „DANGEROUS NAMES/OPASNA IMENA“ na sceni NP Tuzla

Narodno pozorište Tuzla će u srijedu 11. maja 2022. godine u 19,30 sati ugostiti nizozemsku predstavu „DANGEROUS NAMES/OPASNA IMENA“.

Nosilac produkcije ove predstave je nizozemska produkcijska kuća Boy Jonkergouw Productions, a ovo je ujedno i prva nizozemska predstava koja se bavi pitanjem dešavanja u Srebrenici u julu 1995. godine. Predstava iz ličnih iskustava rasvjetljava dešavanja u danima u kojima se odvijao srebrenički genocid, kroz iskustva direktnih sudionika – Alme Mustafić, čiji je otac odveden i ubijen zajedno sa drugim srebreničkim muškarcima, te Raymonda Braata, koji je u to vrijeme bio vojnik UN-ovog bataljona.

Predstava „DANGEROUS NAMES“ će u sklopu BH gostovanja biti odigrana i 09. maja u 19,30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo.

„Ova predstava ima toliko veliki uticaj, da je New York Times krenuo u produkciju dokumentarnog filma o njoj, a premijera će biti održana iduće godine! Predstava „Opasna imena“ ne samo da opisuje istoriju, nego je i piše. To je na području zapadne Evrope prva pozorišna predstava koja se bavi genocidom u Srebrenici, koji se dogodio 1995. godine, u kojoj glavnu ulogu igra osoba preživjela taj genocid, Alma Mustafić. Njenog oca Rizu, koji je radio za UN-ov nizozemski mirovni bataljon, a kojeg su predali srpskoj vojsci. Godinama poslije, njegovo tijelo je pronađeno u masovnoj grobnici, u blizini Vlasenice. Alma u predstave scenu dijeli sa veteranom nizozemskog bataljona, Raymondom Braatom, koji je u vrijeme događanja genocida bio zadužen za razdvajanje muškaraca od žena.

„ Istina je ta da smo bili u nemogućoj poziciji. Ali istina je i to da smo mi znali da će ovi muškarci biti ubijeni.“, riječi su gospodina Raymonda.

Raymond i Alma na sceni pokazuju kako je svijet bio pasivni posmatrač etničkog čišćenja, koje se događalo tri godine, i to na svega 25 minuta leta od Rima.

„OPASNA IMENA“ je jaka i hiper-realistična drama sa impresivnom muzikom i vizualima. Dijalozi u ovoj drami su informativni, hrabri, oduzimaju dah, bolni i na momente humoristični.“  – Izbor iz kritike, „Nizozemskog pozorišnog časopisa“.

Na dan 16. maja tekuće godine, predstava će biti odigrana pred Evropskim parlamentom.

 

Ulaz na predstavu je besplatan, a predstava je titlovanja na Bosanki i Engleski jezik.


Komentari

Na vrh