Aktuelno

Nizom događaja u TK obilježen Međunarodni dan osoba s Down sindromom

Međunarodni dan osoba sa Down sindromom obilježen je nizom tematskih događaja u školama širom Tuzlanskog kantona, a škola kroz čije je obrazovanje prošlo najviše djece s ovim genetskim poremećajem organizirala je manifestaciju na dvije lokacije.

U Katoličkom školskom centru održano je predavanje o iskustvima u radu nastavnika i pedagoga, a na tuzlanskom Korzu druženje školske djece, studenata i predstavnika nevladinog sektora koji žele graditi pozitivan odnos prema osobama obilježenih hromosomom više.

Među predavačima koji su se posvetili razbijanju predrasuda prema osobama s Down sindoromom bili su i studenti medicine, članovi Udruženja Medicus.

– U našem društvu osobe s Down sindromom su bile na marginama. Nije im posvećeno dovoljno pažnje, ni dovoljno ljubavi. Njih često nazivaju djecom suncokretima, jer kako se suncokret okreće prema suncu tako se oni okreću prema dobroti i prema ljubavi – kazala je studentica Medicinskog fakulteta UNTZ-a Naida Drljević.

Djeca sa Down sindormom, kažu organizatori ove konferencije, uposlenici Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju iz Tuzle, pohađaju nastavu u specijaliziranim školama, ali mnogi od njih su primjeri uspješne inkluzije, u redovnim školama.

– U OŠ ‘Puračić’ imamo dva učenika sa Down sindromom. Jedan je sedmi razred, a drugi je maturant. Ove godine će završit, sve smo uspješno prevazišli – rekla je pedagog u OŠ ”Puračić” Alma Ibišević.

Mogućnosti djece i odraslih sa Down sindromom su puno veće nego što se to društvene zajednica priznaje, zajedničko je stajalište struke.

– Kroz Zakon o prefesionalnoj orijentaciji, on nam može ponuditi, a na nama je da omogućimo osobama sa sindromom Down da ravnopravno učestvuju i da pokažu ono što znaju i šta su naučili tokom našeg zajedničkog rada – navela je uposlenica Centra za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u razvoju Selma Hodžić.

Da vjeruju u ravnopravnost osoba koje zbog Down sindroma imaju teškoće u razvoju pokazali su učesnici manifestacije podrške, upriličene danas na tuzlanskom Korzu.

Svoj doprinos su dali studenti Edukacijsko-rehabiltacijskog fakulteta, predstavnici škola iz Tuzle i Lukavca, te članovi Crvenog križa i nekoliko građanskih udruženja koja okupljaju mlade.

Na vrh