Komentari

Nikšić se oglasio, a bolje da nije: Premijer zaboravio da je u vlasti sa HDZ i SNSD, pa opet forsira ‘kompromis’

Piše: A.Čorbo-Zećo

Oglasio se i Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, a u povodu posjete američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju Jamesa O'Briena. Po onom što je analizirao teško da je shvatio šta je O'Brien rekao, jer, istina, O'Brien je najmanje kritizirao ‘Trojku’, ali upravo je na njima sada breme odgovornosti, jer su VLAST.

 

“Izjavu O'Briena doživljavam kao podršku politici koju mi od početka mandata zagovaramo. Naša politika razgovora i dogovora nema alternativu jer je to jedini put kojim se građanima može osigurati bolji ekonomski, socijalni i sigurnosni položaj”, kaže Nikšić.

Dodaje da čvrsto stoji na tom putu i preuzima odgovornost za sve ono što radi jer njihov jedini cilj je dobrobit svih građana. A, prođe godina kako je isto obećao izvinjenje građanima, pa i ostavku, ukoliko ne budu postigli prosperitet i dogovor s Dodikom!?

“Da se taktika javnog prepucavanja, upućivanja „oštrih“ reakcija i opstrukcija pokazala efikasnom, mi bismo već odavno bili članica Evropske unije i NATO saveza. Međutim, očito je, da se politika naših prethodnika pokazala uspješnom samo za širenje mržnje, nepovjerenja i nesigurnosti. Naravno dobro to dođe i za skupljanje lajkova, ali nama to nije cilj”, ističe Nikšić.

U stilu Vučića – krivi su oni prije i vidite ih kakvi su bili, Nikšić je zaboravio da je u vlasti sa HDZ-om i SNSD-om koji i jesu oni bivši, a za čiju politiku ucjena ni ‘trojka’ nema recept.

Imaju samo kompromis, koji uključuje slijepo ispunjavanje želja Čovića i Dodika. Dokazala je to ‘trojka’ dajući četvrtog delegata SNSD-u u Domu naroda PSBiH, čime su mu predali poluge moći. A, nije da nisu gledali četiri godine SDA-ovu istu grešku. Tada su je kritizirali, a onda ponovili! Međutim, nije grijeh praviti grešku, grijeh je ponoviti je!

“Mi jednostavno ne želimo gubiti vrijeme na prigovaranje, svađu, prepucavanje, isprazni populizam već radimo na tome da izvučemo maksimum za građane”, reći će Nikšić.

Divno rečeno, a građani ne dobiše Južnu interkonekciju. A, Nikšić po nalogu Čovića u blokadi drži ‘mrsko mu’ preduzeće BH-Gas. Ako je suprotno, onda neka Nikšić kaže zašto ne imenuju Nadzorni odbor.

“Intenzivno radimo na finaliziranju fiskalne reforme, završavamo formiranje specijalnih odjela za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, osigurali smo pomoć poljoprivrednicima, stvaramo bolje uvjete poslovanja što će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta, osigurali smo bolju brigu za socijalne kategorije i teško oboljele, podršku djeci i mladima, kao i našim uspješnim sportašima”, pohvalio se Nikšić.

Obećanje ludom radovanje. Ne možete ništa to bez Čovića i Dodika, koje ste sami, uz pomoć međunarodne zajednice izabrali. Znamo da jeste, jer obeća nam Vojin 1000 KM prosječnu platu, koju niko ne vidje, osim što je danima iskakao s naslovnica. I to je Nikšiću populizam, kao i obećanje da Dodik neće dobiti mjesto direktora UIO, a tamo sjede Zoran Tegeltija.

“Nastavljamo dalje koračati ka evroatlantskoj budućnosti BiH i za to smo spremni postizati kompromise. To ni na koji način ne znači da ćemo pristati na bilo čije ucjene i prijedloge kojima bi se oštetili građani ili narodi”, zaključit će Nikšić.

Jedno govori, drugo radi, a mi treće živimo! Jer dosadašnji kompromis kojeg je trojka provela značio je jedno – dominacija Dodika i Čovića!

 

Stoga nam i Nikšić treba reći može li se zaustaviti korupcija prije nego se zaustave secesija i hegemonističke pretenzije Beograda i Zagreba. Ako nije upratio Dodik je i danas poručio da BiH nije država, te da sanja ‘srpski svet’, dok u Mostaru kukavički sa plakata brišu džamije, a postavljaju nepostojeće crkvene tornjeve.

 

Ne znam kakav kompromis ovdje implementirati da bi se postojeća vlast prikazala europejskom!

 

Patria

Na vrh