BiH

Nikšić o stavu Lidije Bradara o Kordiću: Nespretne izjave, još živimo u ‘92., bilo bi lakše da se svi izvinimo jedni drugima

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić poznat je po svojoj rečenici da se „svi trebamo izviniti jedni drugima“ kada govori o agresiji na BiH i krenuti dalje u budućnost. Takav stav ponovio je i večeras u emisiji Polis na TVSA kada je upitan kako komentariše izjavu predsjednice FBiH Lidije Bradara (HDZ BiH) da je presuđeni ratni zločinac Dario Kordić njen prijatelj i da nakon odležane kazne on prestaje biti osuđenik za ratni zločin.

Iako su u petak nakon te izjave i tokom vikenda SDP i Nikšić ostali bez reakcije na sramotne izjave Bradara, Nikšić je večeras kazao svoj stav. Prenosimo ga u cijelosti bez intervencija.

 

„Njeno je pravo da se ne odriče prijatelja ali to ne znači da na bilo koji način možemo da revidiramo ono što je bilo i što je istorija. Čovjek je osuđen za ratni zločin i on je osuđeni ratni zločinac tu nema priče. I kad izdržite kaznu opet ste osuđeni ratni zločinac. Njeno je pravo da se ne odriče prijatelja. Smatram da su to nespretne izjave koje u javnosti ne trebaju i koje ništa ustvari ne mijenjaju. Sad samo tražite način kako ćemo mi reagovati na to, tuk na utuk i da oko toga pravimo dodatnu priču, dodatni problem.

Priča o tome je li bio genocid ili nije bio genocid jel se neko odriče ili ne odriče, to su činjenice koje su utvrđene pravosnažnim presudama Međunarodnog suda u Hagu i ovdje je sasvim irelevantno ko će to prihvatiti ili ne, niko od nas ne traži da to prihvatimo ili ne prihvatimo. To su činjenice i o tome nema priče.

 

Bilo bi nam svima lakše da ostavimo to iza sebe, da se svi jedni drugima izvinimo i da kažemo ono što je bilo, bili su zločini evo izvinjavamo se, ko je presuđen presuđen je, svaki zločinac treba da odgovara i da se konačno okrenemo budućnosti, a ne u prošlosti. Mi još živimo u ’92., ’93. i revidiramo to je li bio genocid ili nije bio.

Mislim da, nažalost, u ovoj našoj političkoj zbilji kad se ne bavimo uopšte ozbiljnim stvarima, kad se ne bavimo, kad nemamo vladu koja bi trebala da rješava stvarne svakodnevne  probleme građana, iscrpljivat ćemo se temama koje su potpuno besmislene i ne utiču ni na šta“, kazao je Nikšić.

Na vrh