BiH

Nikšić o koaliciji sa SDA i DF-om: Nikad ne reci nikad, Komšić i ja nismo na suprotnim stranama

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić sumirao je danas rezultate ove stranke na proteklim Općim izborima te je kazao kako je očekivao bolji rezultat.

S druge strane uputio je čestitku Demokratskoj fronti na značajnom izbornom rezultatu.

S obzirom na broj glasova koji je Nikšić dobio u svojoj izbornoj jedinici nešto manje od 6000 glasova, što znači da ne ulazi u Parlament BiH bez obzira i na kompenzacijsku listu koja je bila ideja njegovih saradnika, predsjednik SDP-a tvrdi da mu je važniji rezultat stranke nego njegov lični.

„Nije mi padalo napamet da mijenjam izbornu jedinicu. Meni je kao predsjedniku SDP-a važniji rezultat SDP-a nego moj lični. Puno mi je važnije da dobijemo drugi direktni mandat u Tuzli“, kazao je za N1 u razgovoru sa Emelom Burdžović-Slipičević.

Na pitanje šta mu je dalja ambicija Nikšić je kazao da bude dio izvršne vlasti.

Također, Nikšić je potvrdio da nije za opciju promjene Statuta SDP-a koji bi mu omogućio još jedan mandat predsjednika stranke.

Iako je prije nekoliko dana čvrsto bio protiv bilo kakve koalicije sa SDA, Nikšić danas ima nešto blaži ton.

„Nemojte nikada reći nikad. Treba vidjeti kakav će biti omjer snaga u Federalnom parlamentu i Domu naroda. HDZ je jedini neizbježan partner. U određenom omjeru snaga HDZ će vjerovatno imati 4 delegata u Domu naroda PS BiH“, kaže Nikšić.

On je istakao da je u bloku stranaka koje su se okupile oko kandidature Denisa Bećirovića SDP jeste najjači i da je namjera praviti vlast sa tim partnerima ali i onima koji se spremni pridružiti.

„Činjenica je da kad bi se isključio HDZ stvorili bi se veliki problemi u FBiH. Spremni smo nositi svoj dio tereta. U ovom trenutku čini mi se da će odlučiti jedan ili dva mandata u Domu naroda Kluba Bošnjaka u Federalnom parlamentu“, dodao je.

Istakao je kako je već obavio određene razgovore sa liderima drugih partija koji nisu dio ove većine da budu dio te priče, ali ne i sa HDZ-om.

Razgovarao je i sa predsjednikom DF-a Željkom Komšićem, a o mogućoj koaliciji kaže:

„Moraju oni da kažu svoj stav. Ja sam razgovarao sa Željkom. Opredijelili smo se da sačekamo rezultate izbora. On je isto malo nezadovoljan. Ostavio je prostora da se ta saradnja vodi na kantonalnim nivoima. Nismo mi ni na kakvim suprotnim stranama“, potcrtao je Nikšić.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona Nikšić je podsjetio na pismo koje je uputio OHR-u i visokom predstavniku.

„Nažalost, ova odluka 2. oktobra nije dobra, narušila je princip pravne sigurnosti. Imali smo raspisane izbore po jednim propisima, liste bi bile potpuno drugačije da smo znali za ovu odluku. Kad govorimo o samoj odluci, mi se ne slažemo da je samo problem Federacija BiH i da se nije diralo Vijeće naroda RS. Intencija je da se zaštite prava svih građana. Očito je ova odluka išla da se smiri HDZ i sada je nezaobilazan u formiranju vlasti. Ovim odlukama ništa nije riješeno kada je riječ o presudama Evropskog suda za ljudska prava“, kaže predsjednik SDP-a.

SDP podržava apelaciju koju je Ustavnom sudu BiH podnio Željko Komšić u vezi odluka Christiana Schmidta odnosno izmjena Ustava FBiH.

„Pridružujemo se tom zahtjevu. Moja zadrška i strah je da se Ustavni sud BiH proglasi nenadležnim. Postoji primjer Statuta Grada Mostara kada je Ustavni sud intervenisao na ono što  je visoki predstavnik donosio“, kazao je.

Na vrh