Komentari

Nikšić i Mijatović pukli ‘šamar’ Bećiroviću, ali i državi Bosni i Hercegovini!

Piše: A. Čorbo-Zećo

Bliži se Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a u susret ovom važnom datumu organiziraju se i različite manifestacije, svečane akademije i naučni skupovi.

Svakako jedan od najznačajnijih takvih skupova organizira Predsjedništvo BiH, tačnije predsjedavajući Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Logično da je tako, jer je ovo državni praznik.

Ove godine prijem povodom Dana nezavisnosti BiH Komšić i Bećirović organiziraju u Vijećnici 28. februara s početkom u 18 sati. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine još je u decembru 2023. godine prihvatilo poziv predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, upućen članovima Predsjedništva BiH za učešće na 3. Diplomatskom forumu u Antaliji koji se održava od 1. do 3. marta 2024. godine, pa je prijem u skladu s tim terminom i pomjeren za 28. februar.

I dok je Predsjedništvo BiH svoje obaveze prilagođavalo, vrh SDP BiH nema taj senzibilitet. Ili, pak, namjerno ga ne žele imati.

Tako su Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a tog 28. februara na Svečanoj akademiji u Brčkom (!?). I ova manifestacija počinje u 18 sati, tako da Nikšić i Mijatović neće u Vijećnicu. Jer, ne može se u isto vrijeme biti na dva mjesta istodobno!

Iako je Bećirović kandidovan ispred SDP-a za člana Predsjedništva BiH, javnosti je poznato da strukture unutar SDP-a i ne vole i ne štuju Bećirovića. Za Mijatovića on je preradikalan (previše Bošnjak), a za Nikšića opasnost zbog činjenice da bi mnogi upravo Bećirovića vidjeli na čelu SDP-a. Inače, ova stranka u posljednje vrijeme usljed različitih djelovanja frakcija bukvalno ne zna ‘gdje udara’. A, to će se dokazati i sada kada su Nikšić i Mijatović udarili ‘šamar’ Bećiroviću.

Ovoga puta problem je što je ta ‘šamarčina’ otišla i na obraz države Bosne i Hercegovine, jer će premijer Federacije BiH, umjesto najvišoj državnoj izvršnoj instituciji, pokloniti pažnju lokalnoj organizaciji. Nije to strano liderima ‘trojke’ koji su pravili cirkus po Banja Luci 25. novembra na Dan državnosti BiH.

Daleko od toga da je Brčko nevažno ili manje vrijedno od Sarajeva, ali u kontekstu obilježavanja državnih praznika ipak bi niži nivoi vlasti morali pratiti više, a što Predsjedništvo BiH nesumnjivo jeste.

Ali, evo već smo navikli da razmirice unutar SDP-a BiH utječu i na državu Bosnu i Hercegovinu i njen ugled, a što se brzo mora promijeniti, jer država ne smije biti ispod bilo kakvih uskostranačkih ili sitnih političkih igara.

 

Što bi naš narod rekao uz ovakve prijatelje, neprijatelji nam ni ne trebaju!

Na vrh