BiH

Nikšić i Komšić pozvali međunarodne medijatore da ne produbljuju društvene podjele

Predsjednici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP)  i Demokratske fronte (DF) Nermin Nikšić i Željko Komšić u zajedničkoj izjavi pozvali su međunarodne medijatore pregovora o reformi Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine da ne podržavaju i ne forsiraju rješenja koja će produbiti društvene podjele.

 

 

-Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju savremeno građansko uređenje koje je standard u svim državama članicama EU. Ništa više, ali i ništa manje od toga. Zato smatramo krajnje nečasnim nametanje rješenja koja nisu prihvatljiva u državama iz kojih dolaze međunarodni posrednici – navodi se u izjavi Nikšića i Komšića.

Navode da rješenja koja se nude predstavljaju dodatno kršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, te da je prijedlog kojim se članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine definišu kao predstavnici pojedinih naroda, neovisno o dodatnoj formulaciji, korak unazad u odnosu i na trenutno stanje.

Nikšić i Komšić napominju da trenutno svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imaju obavezu da predstavljaju sve građane države, a definisani su kao predstavnici izbornih jedinica iz kojih dolaze, te da se faktičkim uvođenjem naroda kao izbornih jedinica forsira etnička podjela države i plemenski ustroj.

-Svako rješenje kojim se uvodi različit način izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u dva entiteta predstavlja korak ka potvrđivanju autonomnog, separatističkog statusa entiteta Republika Srpska. To je očit korak unazad u odnosu na sadašnji model gdje se na jedinstven način biraju članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u obje izborne jedinice – ističu u izjavi.

Predsjednici SDP-a i DF-a smatraju da je svođenje procesa na razgovore između političkih subjekata sa sjedištem u Federaciji BiH afirmacija suštinske autonomije RS-a i Milorada Dodika, umjesto prioritetnog sankcionisanja.

 

-Uvođenje izbornog principa po kojem glas građana vrijedi više ili manje ovisno o njegovom etničkom identitetu ili mjestu prebivališta je također drastična diskriminacija i kršenje principa jednakosti svih građana neovisno o njihovom identitetu ili prebivalištu. Ističemo još jednom da je presudama Evropskog suda za ljudskog prava istaknuto da se od kandidata u izbornom procesu ne može zahtijevati da se izjašnjava kao pripadnik bilo koje određene grupe, niti je prihvatljiva neutemeljena razlika u vrijednosti glasa – navodi se u Izjavi.

Nikšić i Komšić traže od svih međunarodnih posrednika da insistiraju da eventualna rješenja Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ne mogu uključivati diskriminatorne odredbe. U njih se ubraja obaveza etničkog izjašnjavanja i razlika u vrijednosti glasa.

Smatraju da Bosni i Hercegovini treba evropski, demokratski izborni model i u tom smislu za SDP i DF prihvatljiv je apsolutno svaki model iz bilo koje od država članica EU.

– Ako želimo Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu, cjelovitu, savremenu demokratiju, taj cilj možemo ostvariti jedino uvođenjem rješenja koja jačaju takav ustroj, a ne dubljom etnizacijom i diskriminacijom kroz izborni proces – naveli su predsjednici SDP-a i DF-a u izjavi.

Na vrh