BiH

Ni Nikšić ni Čović ne dolaze kod Lende

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo za danas je uputio je poziv na sastanak predsjednika SDA, HDZ-a BiH i SDP-a s izabranim rukovodstvom Federacije BiH.

U pozivu upućenom Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću, Nerminu Nikšiću te predsjednici FBiH Lidiji Bradari i potpredsjedniku Igoru Stojanoviću, Lendo navodi da im se obraća povodom činjenice da je 6. aprila istekao Ustavom FBiH predviđeni rok za izbor novog saziva Vlade FBiH.

 

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić oglasio se jutros na društvenim mrežama gdje je potvrdio da se neće odazvati sastanku kod potpredsjednika FBiH Refika Lende.

“Razumijem da je nekima teško shvatiti da izabrani funkcioneri SDP-a pregovaraju i donose odluke, uzimajući u obzir Program partije, te odluke organa SDP BiH. Naravno da predsjednik SDP-a osigurava provođenje tih politika i odluka, kao što je normalno da ljudi, koji su u ime SDP-a izabrani u izvršnu vlast, nisu ničije lutke na koncu.

Oni pregovaraju samostalno u okviru Programa SDP-a i odluka partijskih organa, te samostalno provode politike u skladu sa svojim nadležnostima koje im daje Ustav i zakon.

Ukoliko je gospodin Lendo shvatio da nije ispravno da zloupotrebom položaja odugovlači nešto što je neminovno, siguran sam da će rukovodstvo Federacije BiH, gospođa Lidija Bradara i gospodin Igor Stojanović, biti više nego spremni da zakažu novu sjednicu, na kojoj će imenovati Vladu FBiH. Mi smo odlučni da sa našim koalicionim partnerima Federaciju povedemo reformskim putem za dobrobit građana.

U ime SDP-a, kao predsjednik partije, potpisao sam sporazum o formiranju vlasti u FBiH sa širom koalicijom stranaka, a onda u ime te koalicije i sa HDZ-om BiH i grupom stranaka okupljenih oko njih.

Gospodin Izetbegović jako dobro zna da ja, za razliku od nekih političara, stojim iza onoga što obećam i potpišem. SDP se opredijelila za partnere u vlasti i svaka daljnja rasprava o uspostavljanju nove koalicije, u kojoj bi bio i SDP, jeste nepotrebno gubljenje dragocjenog vremena”, naveo je Nikšić.

 

Ranije još lider HDZ-a Dragan Čović na ovaj Lendin poziv je odgovorio kako su partneri poznati, da su pregovori završeni i da se sasatanku neće odazvati.

Na vrh