Sport

Nezadovoljstvo igrača i trenera Slobode zbog kašnjenja isplata

Iako je odigrano samo šest kola prvenstva BiH, u redovima tuzlanske Slobode vri, ali ne zbog rezultata koji su uglavnom zadovoljavajući, nego zbog kašnjenja isplata plaća.

Poslije subotnje pobjede protiv Zvijezde 09, u medijima je o ovom problemu govorio šef stručnog štaba Milan Lazarević, apelujući na klupsku i gradsku upravu da u godini 100-godišnjeg jubileja omoguće ekipi normalan rad i takmičenje.

Odgovorio je predsjednik UO Slobode Sead Kozlić, potvrdivši da je finansijska situacija teška, da se o tim problemima razgovara unutar kluba, a ne u medijima, te da će do utakmice s Tuzla Cityjem dobar dio problema biti riješen.

Međutim, nezadovoljstvo među igračima i trenerima ne jenjava, a s ovim u vezi reagovao je i pomoćni trener Slobode Gradimir Crnogorac.

– Sloboda je moj klub, nemam šta kriti i koga štititi. Od ovog posla živim, ugrožena je egzistencija svih igrača i naših porodica. Igrače jedva držimo na okupu, jer nemaju mjesecima ni prebijene pare, a nezadovoljstvo je sve jače i teško je reći u kakvom ćemo raspoloženju dočekati gradski derbi s Tuzla Cityjem – kaže Crnogorac u razgovoru za Fenu.

Predsjednik kluba Sead Kozlić podsjeća da je na prvoj konferenciji za novinare rekao da je situacija u Slobodi teška i da su je naslijedili, ali da će korak po korak rješavati stvari. Dosta dugova je izmireno, u međuvremenu su pristigle nove obaveze.

– Očekujem da se neke stvari poslože narednih dana i da izmirimo dio dugovanja. Treba da isplatimo ostatak za junske plaće, a ostaju obaveze za jul i august. Svjesni smo svega, ali ni drugi klubovi nisu u boljoj situaciji – kaže Kozlić za Fenu.

Osim pomoći Gradske uprave i firmi s kojima su sklopljeni sponzorski ugovori, a koji dolaze na naplatu, Kozlić očekuje i sredstva iz nekih drugih izvora, ali, kaže, ne ide sve  brzo kako se očekuje.

– Crnogorac je novi ugovor potpisao prije petnaestak dana. Ne bježimo od obaveza i odgovornosti, ali situacija u Slobodi godinama je teška i uvijek kažem da treba imati razumijevanja i strpljenja. Nikome nećemo ostati dužni – napominje predsjednik Slobode.

I neke druge okolnosti nisu upravi  išle na ruku. Recimo, utakmica s Dinamom, koja je trebala da se odigra 4. septembra i omogućila bi priliv novih sredstava, odgođena je za 11. oktobar.

– Moramo uvažiti Dinamove razloge zbog obaveza u Evropi, a trener Nenad Bjelica želi u Tuzlu doći s najboljim sastavom. Tako da smo i zbog ovoga ostali bez očekivanog priliva novca. U svakom slučaju, radimo na tome da do utakmice s Tuzla Cityjem uradimo sve kako bi igrači bili zadovoljni i da derbi dočekamo u boljem raspoloženju – zaključio je Kozlić.

Na vrh