BiH

NEŠTO JE IZGUBLJENO I U PRIJEVODU Schmidt je govorio o časnom reisul-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću i njegovom pozivu na mir

Iako se jedna izjava reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića našla u izvještaju visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je uputio Vijeću sigurnosti UN-a, on je danas vrlo pohvalno govorio o časnom reisu Kavazoviću. Reis Kavazović u subotu je reagirao na takve navode u izvještaju visokog predstavnika navodeći da je obaveza muslimana da brane domovinu, a da je posao Schmidta da piše izvještaje. Veliku podršku reisu Kavazoviću dao je i bivši reis Mustafa ef. Cerić koji je tražio da se povuče dio izvještaja koji u negativnom kontekstu spominje ef. Kavazovića.

Schmidt je u današnjem obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a pročitao i dio koji se odnosio na reisul-ulemu ef. Kavazovića, ali prijevod nažalost nije bio tako precizan.

“Mnogi koji su propatili tokom rata žele garant da će mir potrajati. Ovdje želim naglasiti doprinos odnosno riječi reisul-uleme Islamske zajednice. Njegove izjave slušaju mnogi i želim reći da postoji mnogo nesigurnosti i mnogi ljudi se osjećaju nesigurno. Čelnik Islamske zajednice reisul-ulema je lično iskusio napade i poniženja tokom rata i zaista cijenim kada govori o pomirenju i miru”, zvučao je tako prijevod onoga što je čitao Schmidt. 

A u originalnoj verziji koja je objavljena na stranici OHR-a na engleskom jeziku, a što je Schmidt i čitao navodi se:

“All those who suffered as a consequence of the war want to have reassurances that peace will be protected. Political and religious leaders have a particular sensitivity for this need. Here I want to also highlight the contribution of the honorable Reisu-l-ulema, the Head of the Islamic Community. There are often statements that express the fears felt by those who are relying on him. There we have to listen and understand that there are feelings of uncertainty and lack of security. The honorable Reis, the Head of the Islamic Community, has personally experienced attacks and humiliation during the war and is now engaged in interreligious dialogue, which we should support”. 

Podsjećamo, u izvještaju visokog predstavnika koji sigurno ne piše sam izvještaje, navedena je izjava reisa Kavazovića koja je dovedena u kontekst “retorike podjele i agresivne retorike”.

“Moramo na sve načine pokazati da smo spremni braniti institucije države Bosne i Hercegovine. Kada one padnu, kao što su pale 1992. godine, moramo biti spremni da ovu državu zaštitimo oružjem i, ako mogu tako reći, niko ne bi trebao imati dileme da li to treba da uradimo ili ne…“

Riječ je o intervjuu za televiziju MTV Igman 4. marta, a nastavak te izjave je sljedeći: “Ali, sada je mir, sada su institucije na potezu i neka rade svoj posao.” No, taj dio nije stavljen u izvještaj.

Na vrh