Politika

NES: Visoki predstavnik je suspendovao Ustav FBiH kako bi ispunio želje HDZ-a i uveo Trojku u vlast, mi ne želimo biti dio oktroisane Vlade

Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine (NESBiH), principijelno kako smo to najavili još prije nekoliko mjeseci, ne želi biti dio nametnute Vlade Federacije BiH. Zastupnici NES-a neće podržati predloženi sastav oktroisane Vlade Federacije BiH, koji će se vjerovatno već sutra naći u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na osnovu današnjeg nametanja visokog predstavnika za BiH.

“Nažalost, visoki predstavnik je danas praktično suspendovao Ustav Federacije kako bi ispoštovao želje HDZ-a, koji je sebi birao partnere, i uveoTrojku u oktroisanu Vladu. Također, osnovni, a čini se i jedini  smisao izmjena Ustava Federacije FBiH, koje je nametnuo, a koje bi trebale stupiti na snagu za godinu, očigledno je da se HDZ-u garantira da bude u vlasti nakon svih narednih izbora.

 

Kada je u pitanju sam predloženi sastav nove Vlade FBiH, očigledno je da su pogaženi svi principi koje je u javnost iznosila prije svega Trojka, istovremeno druge optužujući za tobožnju trgovinu. Drago nam je da su građani konačno dobili potvrdu ko su to trgovci foteljama, te potvrdu da se Trojka vodila isključivo željom da uđe u vlast, a da su im interesu građana i države Bosne i Hercegovine u drugom planu.

Za razliku od Trojke, mi nikada nećemo biti servilni prema Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, držat ćemo se svojih principa do kraja i boriti se državu Bosnu i Hercegovinu ako do toga dođe i iz opozicije. Nama je država važnija od svega, posebno fotelja”, poručuju iz NES-a

Na vrh