BiH

NES I SBiH: Traže sastanak u Parlamentu FBiH, pozvani i SDA i DF

SBiH i NES čini se preuzimaju stvari u svoje ruke, a nakon što su vidjeli da Vlada FBiH ne može biti uspostavljena, jer postoje ustavne smetnje. Prvo su klubovi Narodnog evropskog saveza i Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uputili urgenciju rukovodstvu Predstavničkog doma FBiH, u kojoj traže zakazivanje sjednice Ustavne komisije ovog doma, radi izvršavanja zaključka Parlamenta FBiH usvojenog 6. aprila 2023. godine, a nakon toga uslijedio je i poziv stranaka na sastanke.

S tim u vezi predložili su termin za sastanak 19. april u 12 sati u zgradi Parlamenta FBiH. Na sastanak su pozvani i SDA i DF. Prvo će se u utorak, 18. aprila održati sastanak s Trojkom plus, a nakon toga 19. aprila i sa SDA i DF-om.

Budući da su klubovi zastupnika NES-a i SBiH bili predlagači usvojenog zaključka, smatramo potrebnim da organiziramo sastanak kako bi razmotrili i dogovorili daljnje aktivnosti radi njegovog provođenja, kao i utvrdili principe na osnovu kojih bi se temeljile izmjene i dopune ustavnih odredbi za izbor Vlade FBiH u Ustav Federacije Bosne i Hercegovine.

Na vrh