Politika

NES BiH: Strankama Trojke drugi žuti karton!?

Da li je konačno predsjednicima stranaka Trojke (SDP, NiP, NS) jasno da moraju prekinuti započeti proces rušenja Ustavnog suda ispunjavanjem zahtjeva Dodika za izbacivanje stranih sudija?

Posjeta i obraćanje pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Jamesa O'Briena, koji je vrlo direktno naglasio prijetnje, izrazio podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu, te ukazao na šansu koju Bosna i Hercegovina ima radi integracije u evroatlanske institucije, dolazi u pravom trenutku kada je ista suočena sa realizacijom vrlo štetnih i opasnih dogovora u vezi izmjena izbornog zakona i Ustavnog suda koje su postigli lideri Trojke, SNSD-a i HDZ-a u Laktašima sredinom prošlog mjeseca, navodi se u saopćenju NES-a.

“Sudionik pisanja Daytonskog sporazuma O'Brien u svom obraćanju je naglasio da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine vrhovna institucija koja donosi konačne odluke o svim pravnim pitanjima koja se odnose na Ustav, uz ocjenu da je učešće stranih sudija u njegovom radu korisno, te da Sjedinjene Američke Države ne podržavaju njihov odlazak.

Da li je konačno predsjednicima stranaka Trojke (SDP, NiP, NS) jasno da moraju prekinuti započeti proces rušenja Ustavnog suda ispunjavanjem zahtjeva Dodika za izbacivanje stranih sudija?

Poruku i stav pomoćnika američkog državnog sekretara O'Briena o Ustavnom sudu Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine snažno podržava uz opredjeljenje korištenja svih svojih političkih kapaciteta i zakonskih mehanizama radi zaštite izmjene postojeće strukture i sastava Ustavnog suda i ustavno-pravnog sistema Bosne i Hercegovine, dok se za to ne ispune svi neophodni uslovi.

Ocjenom da je „Sporazum iz Laktaša iznimno manjkav“ pomoćnik državnog sekretara James O'Brien, nakon ambasadora Muphyja, daje drugi žuti karton strankama Trojke, ukazujući da treba donijeti mjere kojima bi se zaustavilo međusobno favoriziranje, odustati od raznih vrsta veta koji su smetnja funkcionisanju, prestati tražiti novac izvan institucija pod netransparentnim uslovima, te okončati prijetnje teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Nakon ovog jasnog i naglašenog stava nadamo se da će Trojka odustati od dogovora sa Čovićem, da izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine prihvati njegov prijedlog načina izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine pozdravlja direktne i jasne poruke pomoćnika O'Briena u vezi podrške Bosni i Hercegovini s ciljem „jačanja njenih institucija i njene odbrane od aktera-unutarnjih i vanjskih-koji bi željeli da je podijele i unište“.

Nadamo se da su svi lideri i politički subjekti u Bosni i Hercegovini razumjeli konstatacije, ocjenu stanja i šanse koje je naglasio pomoćnik državnog sekretara O'Brien, da ćemo uz naglašenu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini tražiti kompromis, boriti se protiv korupcije i okončati etnonacionalizam, te raditi u korist svih građana ove zemlje, kako je preporučio u svom obraćanju.

Na vrh