BiH

Nermin Nikšić odgovorio Dodiku: Naša dobra volja ima svoje granice, naročito prema onima koji to ne znaju cijeniti

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić odgovorio je na nove prijeteće i opasne izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika, u kojima je Dodik između ostalog poručio da pokušava ubijediti Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije Bosne i Hercegovine.

– Danas je najveći kršćanski praznik, dan kada se obilježava uskrsnuće Isusa Krista. Nažalost, Milorad Dodik se pobrinuo da svojim izjavama, po ko zna koji put, uskrsne ideju podjele Bosne i Hercegovine. Ne volim kada se dokazujemo i prepucavamo kroz medije, a potpisali smo Sporazum na osnovu kojeg je formirano Vijeće ministara koje je za dva mjeseca pokazalo kako se može raditi u interesu svih građana u Bosni i Hercegovini – napisao je Nikšić na svome Facebook profilu.

Ocjenjuje da, nažalost, Dodikove izjave ne ostavljaju prostora za šutnju, niti mogu proći bez reakcije.

 

 

 

Odlučili smo se za kompromis, ne i kompromitovanje

 

– Još jednom želim podsjetiti da smo se odlučili preuzeti odgovornost i pokušati promijeniti stanje u zemlji. Mi smo se odlučili na kompromis, ali ne i na kompromitovanje. Neka našu odlučnost za postizanje kompromisa niko ne shvati kao našu slabost, nego kao pruženu ruku za saradnju. Naša dobra volja ima svoje granice, naročito prema onima koji to ne znaju cijeniti.

 

Njegova izjava kako pokušava uvjeriti Hrvate da jednokratno napuste institucije Bosne i Hercegovine, te da u njihovom trezoru (Republike Srpske) postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja RS Srpska postane nezavisna država, otvorena je prijetnja i udar na funkcioniranje institucija države Bosne i Hercegovine – naveo je Nikšić.

FOTO: Nermin Nikšić/Facebook

 

Iskoristio je priliku da podsjeti sve one koji se eventualno povode za Dodikom kakvo je trenutno stanje kad su u pitanju prihodi i trezor u Bosni i Hercegovini.

 

– Naime, Federaciji Bosne i Hercegovine se vraća 700 miliona KM manje nego što građani ovog entiteta uplate u državnu kasu. Taj novac se prelijeva u RS, koja dobije oko 600 miliona KM više nego što uplati, i Brčko Distrikt koji dobije 100 miliona KM više. Dakle, građani Federacije odavno pokazuju solidarnost sa drugim dijelovima zemlje kojim je ta solidarnost nužna. Stoga, iskreno se nadam da će današnje izjave g. Dodika ostati na nivou sada već uobičajenih izjava kojima pokušava da izvrši pritisak prema predstavnicima međunarodne zajednice – istakao je Nikšić i dodao:

Nama kao supotpisnicima sporazuma predstavlja samo dodatni razlog da budemo oprezni u našim odnosima. Ne treba sumnjati da bi svaki pokušaj realizacije prijetnje i pokušaja podjele Bosne i Hercegovine izazvao našu odgovarajuću reakciju.
Zato pozivam i njega i sve nas da umjesto prepucavanja i zapaljivih izjava, nastavimo ono što smo uspješno započeli saradnjom na osnovu potpisanog sporazuma, usvajanjem državnog budžeta i programa reformi kako bi građani u Bosni i Hercegovini osjetili pozitivne promjene. Institucije, kao i političari, su tu da služe građanima, a ne da budu sredstvo manipulacije za dnevnopolitičke potrebe.

 

 

 

Dodik: Nemojte da se igrate sa imovinom

Osim što je izjavio da Hrvate nagovara da sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH, Dodik je u intervjuu za beogradsku Politiku između ostalog kazao i da u trezoru u RS-u postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasijedanja RS postane nezavisna država.

On je upitao šta će se desiti kada se svi ljudi iz RS-a vrate u institucije RS-a.

– Mislite li da ne radimo na tome? Radimo, i nismo daleko od te odluke. Nemojte nas isprobavati, preporučujem da razgovaramo. Nemojte da se igrate s imovinom, povući ćemo sve ljude. Možete da probate, ali bolje nemojte – rekao je Dodik te ponovio da pitanje imovine neće biti rješavano u Parlamentu BiH i dodao da u Dejtonskom sporazumu nije tako određeno.

Na vrh