Komentari

NEPROMIŠLJENA IZJAVA Kojović: Ne smijemo odstupiti od toga da je Republika srpska naša zemlja

Kada su predsjednici stranaka Trojke 25. novembra otišli u Banja Luku iz revolta jer je MUP Rs zabranio održavanje svečane akademije u organizaciji SDP-a povodom Dana državnosti BiH, te time pokazali da ipak smiju otići u Banja Luku, doduše pod pratnjom, državni zastupnik Predrag Kojović iz Naše stranke otišao je i korak dalje.

On je prije nekoliko dana u razgovoru s Vildanom Selimbegović komentarisao tu situaciju i dodao:

„Ne smijemo odstupiti od toga da je Republika srpska naša zemlja, Banja Luka naš grad“, kazao je Kojović.

I dok državnom ministru odbrane Zukanu Helezu u petak navečer izleti sintagma „zajedničke institucije“ što je i Ustavni sud BiH osporio, Kojović Rs vidi kao „zemlju“. Nije li to sve prilog tvrdnji Milorada Dodika da je BiH sastavljena od dva entiteta i da postoji „zajednički nivo“.

Dok Dodik uporno negira državu BiH, njenu državnost, samostalnost i nezavisnost, kadrovi iz stranaka trojke ili nepromišljeno ili iz neke čudne potrebe za dokazivanjem Dodiku prave kardinalne greške.

Nije ovo jedini Kojovićev gaf. Kada se obraćao medijima nakon sastanka trojke i HDZ BiH u utorak u PS BiH kazao je kako je BiH prije godinu dana bila „Špansko selo u Briselu“. Da je to zaista tako, da li bi BiH dobila status kandidata u decembru 2022. godine, a sada čeka konačnu odluku o otpočinjanju pristupnih pregovora. No, za trojku sada kada su vlast očito sve počinje od njih iako su u koaliciji sa „šampionom evropskih integracija“ Draganom Čovićem kako ga je nazvao šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

(A. Vrabac)

Na vrh