BiH

NENAD ČANAK VRLO SLIKOVITO: “Više pažnje je privukao Rammstein u Beogradu nego Svesrpski sabor”

Čanak smatra da je Aleksandar Vučić uspio da regionu omrzne srpski narod.

Nekadašnji predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je danas za N1 komentarisao aktuelne političke odnose u regionu nakon održavanja Svesrpskog sabora u Beogradu. Čanak je kazao da to nije bio nikakav “sabor” nego skup istomišljenika.

“To nije bio nikakav svesrpski sabor, nego skup istomišljenika koji su došli da još jednom ponove ono što smo znali od ranije. Tu ne vidim nikakvu novotariju. Poslije toliko galama i najave se napravi skup koji je manji od koncerta Rammsteina u Beogradu i to nije vrijedno pažnje”, kazao je Čanak.

“To je sve mazanje očiju da ne gledaju gdje su pare i gdje se krade. Već sam naziv Republika Srpska je falsifikat. To nije Republika niti je Srpska, nego entitet definisan u Ustavu BiH. To su potpuno mazanje očiju i da nije bilo užasa kroz koji je BiH prošla, genocida i svega, to ne bi bilo vrijedno spominjanja”, dodao je Nenad Čanak.

Ističe da Milorada Dodika počinje stizati sudbina Vladimira Putina.

“Dodika polako počinje da stiže sudbina Putina, koji je otišao kod Kim Jong Una, posljednjeg državnika s kojim se može da sretne. Sjeverna Koreja ima dohodak po glavi stanovnika 32 puta manji nego Južna. Sjeverna Koreja se druži sa Rusijom, a Južna sa SAD-om”.

Rusija pokušava držati ključeve rata u BiH, dodao je Čanak.

“Rusija pokušava da drži u rukama ključeve rata u BiH i da njima zvecka i plaši međunarodnu zajednicu, da će “zapalit” Balkna. Dodik radi protivno interesima svih građana BiH, na prvom mjestu građana BiH ali i građana Srbije. To je štetočina opšte prakse, ovi zadaci koje ispunjava će mu se kad tad obiti o glavu”.

Čanak je ponašanje Dodika uporedio sa Mirom Marković.

“Vučić dosta dobro pliva, jer uspijeva dajući na kašićicu Zapadu ono što traže od njega za Kosovo, postiže da ne reaguju burno i da ga Zapad samelje za par mjeseci. Dodik je svoj uspjeh potpuno vezao za Putina i rat u Ukrajini.

Prvo bježanje u Beograd, zatim u St. Petersburg, to će vam biti politički kraj. I Mira Marković je pobjegla u Rusiju poslije petog oktobra. Dodik je svojim štetočinstvom zaslužio da objasni građanima BiH zašto im je priuštio godine problema i umjesto da sada budu u EU, građani tabore optereći događajima od prije 30 godina”, dodao je.

Čanak smatra da je Aleksandar Vučić uspio da regionu omrzne srpski narod.

“Zamislite koliko je Vučić uspio da omrzne jedan narod svima u regionu, da imate navijače Hrvatske i Albanije koji zajednički skandiraju protiv Srbije iako igraju jedni protiv drugih. Zamislite kakvu sliku neko može da napravi o jednom narodu koji je takav kakav je, ni dobar ni loš kao i svi ostali”.

Na odluku donesenu danas u NSRS, Čanak je kazao:

“Kakve veze imaju Nemanjići s Dodikom? Kakve tačno veze imaju Bog i pravda u RS? Ni Boga ni pravde tamo. To je samo da bi se dizale tenzije, da ljudi misleći o tome ne razmišljaju gdje su pare, gdje je evropska perspektiva, zašto smo došli u poziciju da ovako živimo”.

Na vrh