Komentari

NEMA NAPRETKA Nisu odgovorni samo HDZ i SNSD zbog blokade EU puta, jer Trojka im je olako dala alate za kočenje!

Piše: A. Čorbo-Zećo

Bliži se 21. mart kada zasjeda Evropsko vijeće koje bi trebalo razmotriti i status Bosne i Hercegovine i njenog puta u Evropsku uniju. Minimum koji bismo morali ispuniti da uopće uđemo u razmatranje o otvaranju pregovora jesu tri zakona. Jedan je usvojen, to je Zakon o sprečavanju pranja novca, dok sudbina drugih dva, onog o sukobu interesa i sudovima, je neizvjesna.

Klub SDA danas je uputio u proceduru Prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH. Tvrde da je ričej o zakonskom rješenju u čijoj su izradi učestvovali Transparency International, OSCE i Delegacija Evropske unije u BiH, i koje je u potpunosti usklađeno sa evropskim standardima.

No, detalji zakona još nisu poznati. Teško je očekivati da ovaj prijedlog bude prihvaćen od vladajućih struktura, jer bi i ovaj prijedlog mogao doživjeti sudbinu prijedloga izmjena Izbornog zakona, koje je također u proceduru uputila SDA, te je i usvojen u Predstavničkom domu, a zaustavljen na Domu naroda, gdje suvereno vladaju SNSD i HDZ.

Vijeće ministara BiH još uvijek nema svoj usaglašeni prijedlog, dok vrijeme neumitno teče.

Do sada su različite verzije Zakona o sukubu interesa izazivale oprečne stavove, a kako nam kaže Jasmin Emrić, zastupnik NES-a u Predstavničkom domu PS BiH glavne zamjerke se odnose na činjenicu da se ranijim prijedlogom ne ispunjavaju osnovne GRECO preporuke da se sukob inetresa uskladi na teritoriji cijele države Bosne i Hercegovine.

„Imali smo situaciju da se prijedlozima zapravo zadržavalo postojeće stanje. Mijenja se samo to da članovi parlamenata nisu članovi komisije, ali se opet predviđa etničko glasanje. Opet tamo trebaju sjediti dva Bošnjaka, dva Srbina i dva Hrvata, te jedan Ostali“, ističe Emrić.

Racionalno govoreći Emrić napominje da ćemo teško ispoštovati taj rok do 21. marta do kada bi ova dva zakona morala biti usvojena.

Posebno ako se uzme u obzir da vladajuća koalicija nije ni blizu usaglašenih stavova.

Tako postoje i duboke razmirice oko Zakona o sudovima jer iz ‘trojke’ ističu da nikad ne bi pristali da se formiraju sudovi kojima se razvlašćuje državna nadležnost i spušta na entitete, dok opozicija tvrdi drugačije.

I dok pravnici i struka upozoravaju da se ne smije izgubiti nadležnost Suda BiH koji mora ostati funkcionalan, u javnosti se političari prepiru gdje će zapravo biti smješteno Apelaciono odjeljenje Suda BiH.

Od dolaska Ursule von Der Leyen po tom pitanju nije napravljen niti jedan konkretan potez koji bi približio dijametralno suprotne stavove.

Istina je da opozicione stranke svojim angažmanom forsiraju usvajanje neophodnih zakona, a također je istina da sve to pada na Domu naroda, a što opet znači da navodi Elmedina Konakovića nisu tačni.

Jer on tvrdi da će se znati tačno ko je kočničar EU puta BiH, misleći na HDZ i SNSD, ali zaboravlja da su oni dali alat HDZ-u i SNSD da koče taj put!

A, to je većina u Domu naroda PSBiH, i taj po državu BiH pogubni četvrti delegat SNSD-a, preko kojeg se sve blokira. Dakle, neće biti odgovorni samo SNSD i HDZ već i ‘trojka’, koja im je predala ključeve napretka u ruke!

 

 

Patria

Na vrh