BiH

NEGATORI GENOCIDA I DALJE MIRNI Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Samira Nukića zbog izazivanje nacionalne mržnje

Tužiteljica Tužiteljstva BiH, podigla je optužnicu protiv Nukić Samira, rođenog 2002. godine u Bihaću, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja tragičnog stradanja osmero djece u Vitezu, koja su 1993. godine ubijena eksplozijom granate na igralištu, nakon posjete Visokog predstavnika spomeniku ubijenoj djeci, javnim objavama na društvenoj mreži „Meta-Facebook“ sa korisničkog računa sa pripadajućim i identificiranim ID brojem, sa svog mobilnog telefona i svog korisničkog broja, upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti, da bi nakon upozorenja drugih korisnika društvene mreže, ponovno više puta iznosio psovke i uvrede prema žrtvama.

Na navedeni način, optuženi je izazvao uznemirenje kod osobe Garić Ivana, koji je jedan od preživjelih i u navedenom događaju su mu ubijeni sestra i brat i koji je osnivatelj udruge, posvećene stradanju osmero djece u Vitezu, kao i drugih osoba, kojima je sporni govor mržnje koji je bio dostupan na društvenoj mreži kao i drugim medijima, izazvao uznemirenost i nelagodu prouzročenu navedenim komentarima i izjavama optuženog.

Optuženi se tereti da je javno podstrekao na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv grupe osoba s obzirom na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost, čime je počinio kazneno djelo – Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje,
razdora i netrpeljivosti iz članka 145a. stavak 2. Kaznenog Zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Inače, još nikada nije podignuta optužnica za negiranje genocida, uprskoj mnogobrojim prijavama pristiglim u Tužilaštvo BiH.

Na vrh