BiH

Nedim Sladić najavljuje od sutra intenzivnije padavine pa bujice

Od sutra ponovo intenzivnije padavine u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni, u petak ponovo obilniji snijeg u centralnoj Bosni! Na snazi upozorenja hidrometeoroloških službi na lokalne bujice!

Treći put za mjesec dana naša zemlja će se naći pod nepovoljnim vremenskim prilikama koje će sutra biti u znaku kiše i južine, a od petka, kako bude pritjecao sve hladniji zrak sa sjeverozapada i snijega koji bi ponovo mogao biti obilniji, a nažalost očekivani su i problemi u saobraćaju. No, krenimo redom.

Današnji dan, ujedno i prvi dan klimatološke zime, obilježilo je vrijeme pred južinu – osjetnije je zatoplilo, pa je uz dosta sunca današnja vrijednost temperature zraka dostizala i 15 °C koliko je zabilježeno u Banjaluci, a da je južina prisutna primjetnije je i po porastu oblačnosti koje je prekrilo danas hercegovačko nebo. Nakon što je topli frontalni poremećaj sinoć prešao sjevernije od naše zemlje, uspostavilo se zapadno visinsko strujanje s kojim je došlo do pritjecaja toplijeg zraka, a preko sjevera Bosne prolazno se premjestila umjerena naoblaka koja je do prijepodneva odmaknula glavninom na istok.

 

Strujanje se tokom dana transformisalo iz zapadnog ka jugozapadnom, jer se visinska dolina sa sjeverozapada sve više produbljuje prema Đenovi, gdje dolazi do formiranja prizemnog ciklonalnog centra koji će sutra polako odmicati preko Italije prema Jadranu, pri čemu u naše krajeve dolazi do jačanja jugozapadnog visinskog strujanja. Takvo strujanje zraka našoj zemlji donosi topliji, ali i vlagom bogat zrak. Kao što je to običaj u ovakvim situacijama, na navjetrinskoj, južnoj, strani Dinarida nakupljat će se glavnina vlažnog zraka, dok sa sjeverne strane Dinarida će biti prisutan efekat feniranja usljed isušivanja slojeva zraka zagrijavanjem, ali i samim ubrzanjem strujanja.

 

U ovakvim okolnostima, najviše oblačnosti se sutra prognozira u južnoj polovini zemlje, odnosno po regijama na području Hercegovine, jugozapadne, zapadne i djelomično sjeverozapadne te centralne Bosne gdje se sutra tokom većeg dijela dana očekuje kiša, a u Hercegovini i na jugozapadu Bosne izgledne su i intenzivnije padavine, pri čemu u predjelima bliže Jadranu, ali i na otvorenom moru su izgledni i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom.

Intenziviranje padavina očekuje se kako topao zrak bude pritjecao nad planinske masive Čabulje, Čvrsnice, Veleža, ali i planina jugoistoka Hercegovine, budući da su položeni normalno u odnosu na strujanje zraka usljed čega dolazi do podizanja fizikalno lakšeg, toplijeg zraka uvis u slobodnu atmosferu, što dovodi do daljnjeg hlađenja, širenja i kondenzovanja zraka, a u takvim okolnostima dolazi do obilnih izljeva padavina s kojim nerijetko u kratkom vremenskom periodu može pasti veća količina kiše. Glavnina padavina doseže sjevernu granicu nad južnim padinama Bjelašnice te jug Sarajevske kotline, gdje će ponovo biti povremene i slabe kiše koju nanosi vjetar.

Prema sjeveru će usljed jačeg feniranja se naoblaka razbijati, naročito na sjeveroistoku Bosne (područje Tuzlanskog kantona) pa se očekuje barem djelomice sunčano vrijeme uz promjenjivu oblačnost, a nakratko čak i prolazno pretežno sunčano te dosta toplo vrijeme za ovo doba godine, dok drugdje česta smjena oblačnosti i kraćih sunčanih intervala. U večernjim satima posvuda oblačno, a s približavanjem ciklone i pripadajućeg frontalnog poremećaja našoj zemlji, dolazi do intenziviranja padavina i u Krajini, kako će se i strujanje postepeno mijenjati sa jugozapadnog na sjeverozapadno, pri čemu će se početi spuštati i snježna granica pa će najprije u višim, a u noći na petak i tokom prvih sati petka i u nižim predjelima kiša će preći u susnježicu i vlažan snijeg, pri čemu nerijetko može biti i jači (u vidu tzv. “krpa” ili “klepa”). Očekivana količina padavina (24h/mm): u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne – od 30 do 60, lokalno do 80 mm.

Ostatak prognoze pročitajte na N1


Komentari
Na vrh