BiH

Nedim Sladić: Kuca li nam na vrata novi toplotni val?

Nedim Sladić, meteorolog Nove BH najavljuje toplo vrijeme u narednom periodu. Kako je u razgovoru za Oslobođenje rekao, u Evropi je već krenuo novi toplotni val.

– Što se tiče ovog toplotnog vala treba istaknuti to da se on se širi od Pirinejskog poluostrva preko zapadne Evrope. Dakle, on će sada zahvatiti područje Španije, gdje će temperature zraka ići do 45 stepeni, a nakon toga širit će se lagano prema Francuskoj i Velikoj Britaniji u kojoj je već izdat narandžasti stepen upozorenja od strane Britanske meteorološke službe, kazao nam je.

Razlog je, prema njegovim riječima, taj što tolika vrućina za takvo područje nije uobičajena i ne viđa se svaki dan.

 

– Upravo zbog toga su njihovi meteorolozi upozorili da u narednim danima, počevši od vikenda pa do utorka, je moguće očekivati neuobičajeno visoke temperature koje mogu utjecati na zdravlje populacije, ali i stvoriti probleme u željezničkom saobraćaju koji mogu iskriviti šine po kojima vozovi saobraćaju, pojašnjava Sladić.

Dodaje da u Velikoj Britaniji postoji opasnost od rušenja temperaturnog rekorda svih vremena od 38.7 stepeni postavljenog u Cambridgeu u julu 2019.

Kako će se niski pritisak razvijati prema zapadu Europe, ova će se intenzivna vrućina proširiti prema sjeveru kroz Francusku.

 

 

I U BIH POVRATAK VRUĆINA

– Temperature više od 40 stepeni mogu očekivati dijelovi Francuske. Ta toplota početkom naredne sedmice se ‘prelijeva’ preko centralne na južnu Evropu. Temperature zraka će tada, naravno, porasti i u Bosni i Hercegovini, govori nam bh. meteorolog.

Prema njegovim riječima, temperature zraka će tada na području juga Hercegovine i sjevera Bosne dosegnuti blizu 41 stepen Celzijusa.

– Treba istaknuti i činjenicu da će dnevne temperature u većem dijelu Bosne biti od 34 do 38 stepeni. Čini se kako bi nešto manja mjera toplote bila već od 22. jula ali da će se zadržati vruće vrijeme, prema trenutnim analizama, definitivno hoće. Međutim, temperature bi tada, vjerovatno, i s juga Hercegovine bile nešto niže od 40 stepeni, te bi natprosječno toplo bilo do kraja jula, govori nam Sladić.

 

 

SLIJEDI SUH PERIOD

Kada su u pitanju padavine, kaže nam da ih u nekom narednom periodu neće biti.

– Nekih bitnih padavina u narednom pediodu nema, izuzmemo li tek prolaznu kišu na sjeveroistoku Bosne u vidu lokalnog pljuska, eventualno i na jugoistoku Bosne tokom subote. Sve u svemu, slijedi nam jedan prilično suh period, prognoza je našeg sagovornika.

Kada je u pitanju naša zemlja, upitali smo ga da li nas čeka drugi toplotni val.

– Toplotni val će najvjerovatnije biti s obzirom na to da će pet dana zaredom temperature zraka odstupati za pet i više stepeni. No, toliko žestoko kao u zemljama zapadne Evrope, gdje će zaista temperature zraka biti visoke čak i za njihove standarde, kod nas neće biti. Povremeno vruće bit će izraženo vjerovatno oko 21. jula, gdje bi vrućine išle do 41 stepen na sjeveru Bosne i jugu Hercegovine, zaključuje na kraju razgovora za Oslobođenje Nedim Sladić, meteorolog Nove BH.


Komentari

Na vrh