Aktuelno

Nastavljen štrajk tuzlanskih doktora, ostvaren dijalog s ministarstvom (VIDEO)

Štrajkački odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona (SSDMiSTK) nastavio je generalni štrajk, uz napomenu da je uspostavljanjem dijaloga s resornim ministrom pokrenut proces pregovaranja i da je to veliki pomak u odnosu na dosadašnje stanje.

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić održao je dva sastanka s predstavnicima Strukovnog sindikata što je, kako navode iz Sindikata, dokaz da su priznati za socijalnog partnera u Tuzlanskom kantonu.

– Problem na području TK je reprezentativnost ovog strukovnog sindikata, nadam se da će to uskoro biti riješeno, da bi mogli nesmetano početi pregovore. Zasad vodimo dijalog i gledamo na nađemo rješenje na zadovoljstvo obje strane, i da bi štrajk bio prekinut – rekao je Hadžiefendić.

U Kantonu Sarajevo doktori su potpisali kolektivni ugovor i sada se očekuje potpisivanje u još jednom kantonu da bi se mogao potpisati kolektivni ugovor na nivou Federacije BiH.

– Nama je drago da smo napravili kontakti s ministrom zdravstva i da su počeli razgovori. Naš se broj povećava, imamo nove kolege, sada nas ima oko 930 članova i nadamo se da će naša reprezentativnost biti riješena – kazala je predsjednica SSDMiSTK Nermina Kravić.

Po riječima ministra Hadžiefendića, ministarstvo zdravstva svakodnevno dobija izvještaje o stanju u javnim zdravstvenim ustanovama, a u vezi sa štrajkom.

– Sve usluge se pružaju, naročito hitni slučajevi nisu uskraćeni za usluge. Malo je povećan priliv pacijenata s primarnog nivoa prema Univerzitetskom kliničkom centru, ali za sada nije ništa previše i nadamo se da će biti riješeno – istakao je Hadžiefendić.

Iz Sindikata doktora medicine i stomatologije napominju da i oni svakodnevno prate stanje na terenu, te da nisu zabilježeni nikakvi problemi.

– Nastojimo da pacijenti što manje osjete štrajk i da se hitni slučajevi adekvatno zbrinjavaju – navela je Kravić.

I narednih dana, kao podrška kolegama koji su u štrajku, članovi ovog sindikata u UKC Tuzla, koriste polusatnu pauzu za štrajk upozorenja.

Na vrh