Business

Nastavljen program zapošljavanja ljekara i stomatologa u TK-u

Trogodišnji projekat zapošljavanja doktora medicine i stomatologije u javne i privatne zdravstvene ustanove u 2020. godini, koji Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona realizira u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja TK, doživio je svojevrtan nastavak. S obzirom na to da su svoje prvo iskustvo počeli u septembru prošle godine, ove godine su potpisali ugovore o nastavku programa.

Ministrica zdravstva TK-a Dajana Čolić kazala je da su predviđena kumulativna sredstva za daljnje plaćanje do 12 mjeseci za 73 mlada doktora u iznosu od 1,7 miliona KM.

Iz Ministarstva trenutno ne mogu potvrditi na koji način će slični projekti biti realizirani u ovoj godini.

– Ukoliko ne budemo mogli predvidjeti sredstva, iznaći ćemo neki modus za zapošljavanje ovih kadrova, da li preko Službe za zapošljavanje ili Zavoda – pojasnila je ministrica Čolić.

S obzirom na sveopću pojavu odlaska medicinskih radnika u zapadnoevropske zemlje, u resornom ministarstvu svjesni su važnosti potrebe za zadržavanjem ovakvog profila visokoobrazovanog kadra. Upravo zbog toga, ističe ministrica Čolić, potreba za o ovim projektima još je i veća.

– Prema mojim informacijama, većina mladih ljekara i ostane zaposleno u tim ustanovama s kojima se potpiše ugovor. To je i bio primarni cilj, da zaustavimo odlazak kadrova i da im osiguramo radna mjesta – kazala je Čolić.

Kako bi rad 73 mlada ljekara i stomatologa bio adekvatno vrednovan, po Kolektivnom ugovoru u zdravstvu oni primaju prosječnu plaću za ovu stručnu spremu, navode iz Ministarstva zdravstva TK.

Na vrh