Business

Nastavak saradnje Tuzlanskog kantona sa lječilištem Banjom Koviljačom

Višegodišnja saradnja Tuzlanskog kantona s poznatim lječilištem u Srbiji, Banjom Koviljačom učvršćena je potpisivanjem još jednog aneksa sporazuma o saradnji koji će građanima Tuzlanskog kantona omogućiti pogodnosti prilikom boravka u jednom od najstarijih i najluksuznijih lječilišta na Balkanu, Banji Koviljači.

Potpisali su ga ministar trgovine, turizama i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić i primarijus dr. Aleksandar Jokić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača. Jačanje turizma, privrede, kulture i sporta zajednički je cilj u narednom periodu.

– Svakako treba napomenuti da je ovo kraj sa historijskim značajem a isto tako i TK ima svoja historijska naslijeđa. Što se tiče turizma u TK on je u porastu i možemo zajedničkim snagama parirati na tržištu Evrope, Rusije, Kine ili Dalekog istoka. Mi ćemo na Međunarodnom aerodromu Tuzla otvoriti i linije prema Dalekom istoku tako da i ovaj kraj može proširiti svoja privredna, turistička i bilo koja kretanja kada je u pitanju spajanje ljudi – izjavio je Mirsad Gluhić, ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj TK.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača državna je bolnica koja nudi kvalitet i edukovano osoblje, kazao je direktor ove ustanove, prof.dr. Aleksandar Jokić, prilikom obilaska kompleksa. Nedavno su obilježili i trideset godina od otvaranja dječijeg odjela. U protekle tri godine broj posjetitelja iz Tuzlanskog porastao je za 36 posto, što je, kako kaže dovoljan pokazatelj uspješne saradnje.

– Danas smo se dogovorili da saradnju proširimo i na druge sfere, ne samo na zdravstveni turizam nego da pokušamo da tu priču proširimo na sport, kulturu, privredu… Nadamo se da će ova saradnja biti intenzivnija i da će se ostale strukture društva i s jedne i sa druge strane uključiti i da će sve više gostiju dolaziti ne samo u Banju Koviljaču i Loznicu nego da će i dio naših gostiju odlučiti se da posjeti Tuzlu. I jedni i drugi imamo šta da ponudimo gostima – navodi prof Jokić.

U narednom periodu bi se trebala uspostaviti saradnja ovog s lječilištem Banja Ilidža u Gradačcu čime bi se stvorili uslovi za zajedničke prekogranične projekte i povlačenje novca iz EU fondova, kazao je ministar zdravstva Bahrudin Hadiefendić.

– Mislim da je zdravstveni turizam budućnost ovih krajeva i da možemo i jedni i drugi mnogima pružiti mnogo više nego što traže u nekim zemljama Evrope i svijeta. Optimista sam da će ova saradnja rezultirati i velikim projektima kojima ćemo u budućnosti biti svjedoci – naglasio je Hadžiefendić.

Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga, Srbija, ističe mogućnost realizacije velikog broja projekata prekogranične saradnje koji će donijeti benefite stanovništvu.

Potpisani aneks ugovora o saradnji građanima Tuzlanskog kantona omogućava liječenje u Banji Koviljači uz umanjenu cijenu od 10 posto i predstavlja još jedan uspješan vid prekogranične saradnje između Tuzlanskog kantona i zdravstvenih ustanova iz Republike Srbije.

Na vrh