Politika

Naša stranka: Radnici u trgovini konačno ostvaraju pravo na neradnu nedjelju

Na jučer održanoj sjednici Parlamenta Federacije BiH usvojen je Nacrt novog zakona o unutrašnjoj trgovini.

Tim povodom oglasili su se iz Naše stranke:

„Rad Amira Hasičevića, ministra trgovine u Vladi FBiH, koji je na tu poziciju došao kao prijedlog Naše stranke, smatramo izuzetnim. Jedan od razloga je i Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH koji je jučer usvojen, a posebno neradna nedelja koja je zakonom predviđena. Izuzetnost tog prijedloga vidimo ne samo u tome što se radi o važnom pitanju, već što je u vezi s njim postignut široki društveni konsenzus. Inicijativa je potekla od Sindikata trgovačkih radnika, a posredstvom Ministarstva, kroz partnerski odnos i razgovore, dogovor je postignut sa poslodavcima, trgovcima, udruženjem potrošača te je dobio podršku javnog mnijenja. To je primjer kako politika treba raditi na rješavanju problema.

Naravno, nije samo neradna nedelja ono što se ovim zakonom reguliše. Tu je način formiranja i isticanja cijena, zaštita potrošača, prava i obaveze trgovaca i brojne druge stvari.

Svi koji su glasali za, pokazali su snažnu svijest o potrebi radnika da i oni imaju slobodan dan za porodicu, prijatelje ili šta god žele baš kao što to imaju i parlamentarci.”

Na vrh